THE RETURNED – Återvändarna

Oct 15th, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till The returnedAv Jason Mott
The Returned 2013
Harlequin 2013
ISBN 9789164077004, 352 sid

För bara ett halvår sedan hade den franska serien ”Les Revenants”, eller ”Gengångare” som den heter på svenska, premiär på SVT-play (webbexklusivt på deras hemsida). Serien kändes mycket annorlunda och spännande. Nu kommer det ut en bok med samma tema fast i en amerikansk miljö. I boken får vi lära känna ett stillsamt gammalt par, mr och mrs Hargrave, som har mist sin son i en drunkningsolycka. En vacker dag så kommer den son man trott är död tillbaka efter många år.  Sonen har sällskap av en tjänsteman som sköter ”migrationsärenden” av dessa återvändare.

Titeln till trots handlar Återvändarna egentligen inte om några zombies eller vålnader. Det är oklart vad som skett, men ett antal avlidna personer kommer tillbaka igen – precis som de en gång var, innan de gick bort. Tiden har gått, men kärleken och längtan och saknaden finns kvar hos de levande.  Saknaden gör ont och återvändare river upp gamla sår.

Jason MottBoken väcker massor av frågor – är det enbart glädjande när den kära, den person man trott är död kommer tillbaka i ens liv? Ska man glädjas eller gråta, ska man stöta bort främlingen som återuppstod eller omfamna den? Och vad är det för varelse som kommit tillbaka? Är de ”döda” en tröst eller förbannelse? Mödrar söker sina barn, äkta makar varandra och ungdomsförälskade söker sina saknade partners tvärs över världen. Och de bara kommer och kommer från ingenstans.

Naturligtvis blir inte alla levande människor glada åt de dödas återkomst. En del blir lyckliga men för en del blir det personliga tragedier. De små personliga relationsproblemen utvecklas till en global katastrof när antalet återvändare ökar lavinartat. Återvändare blir ett miljöproblem som sätter det lilla samhället Arcadia i kris. Sedan uppstår det kaos i hela världen och vi får sparsamma rapporter från världens alla hörn under läsandets gång. Men själva handlingen är förlagd till en liten by vid namn Arcadia.

Det är en finstämd historia, som berättas på ett mycket skickligt sätt av Jason Mott. Miljön och det amerikanska bondesamhället bli en fin inramning för en kuslig historia av återkomster.  Särskilt intressant är det att läsa författarens efterord där han beskriver en dröm som blev upprinnelsen till den prisbelönta romanen.

Jag trodde först att jag inte skulle blir engagerad eftersom jag har sett den franska serien med liknade handling. De etiska och moraliska dilemman människor ställs inför är mycket lika i boken och i serien. Men berättelsen grep mig på nytt och denna sparsmakade prosa fångade min uppmärksamhet, så jag slukade boken och hela historien om återvändarna en gång till. Gengångare går igen…

Boken blir en serie på ABC Network producerad av Brad Pitts produktionsbolag.

ANDRÉ LOUTCHKO

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22