THE KEPT

Mar 4th, 2014 | By | Category: 2014-03 mars, Recension

Omslag till The keptAv James Scott
Hutchinson 2014
ISBN  978-0-09-194451-3, 359 sid

När jag läst boken till slut, kom jag att se närmare på omslagsbilden. Den sammanfattar hela boken: två personer, en kvinna och en pojke på vandring i ett vinterlandskap, kanske på väg till en fallfärdig lada.

Tiden är slutet av 1800-talet, platsen norra delen av staten New York.

Elspeth kommer hem till sin ensligt belägna gård efter en period då hon arbetat som barnmorska. I huset möts hon av sin mördade familj, man och barn skjutna. Ett skott hörs – den överlevande sonen – Caleb – skjuter henne i tron att hon är en av mördarna.

James ScottDet blir snart uppenbart att Elspeths liv gömmer på hemligheter. De avslöjas sent omsider.

Hon överlever skottskadan tack vare Calebs vård och de beslutar att ge sig av, söka upp mördarna och hämnas. Elspeth klär sig i manskläder. Historien får formen av en pikaresk, när de vandrar genom vintern, fryser och går hungriga. De träffar människor men stannar inte länge utan jagar vidare.

De kommer till en stad där de misstänker att de män de söker finns. De hyr ett hotellrum, Elspeth får arbete vid ett företag som tar upp is för att sälja under sommaren. Caleb städar på en bordell.

Berättelsen växlar mellan de båda huvudpersonerna, vilket ger omväxling.

Skälet till morden finns i Elspeths förflutna.

Inte en bok där jag får medkänsla med någon av personerna; jag blir ganska likgiltig inför deras öden. Styrkan är skildringen av kylan, vedermödorna. Läsvärd!

BENGT HEURLIN

Författarens webplats: http://www.jamesscottwriter.com/

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22