THE GOLDEN AMAZON

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

By John Russel Fearn
Gryphon Books, New York 1996

Några av de mest eftersökta SF-magasinen i England & USA är serien om The Golden Amazon, publicerade mellan 1939 och 19611, allt som allt 24 volymer. Priserna på auktioner är mycket höga för dessa rara original. Därför är det glädjande att de nu kan fås i trevliga pocketstora häften och till resonabla priser.

De hanlar om hur en fantasirik vetenskapsman genom en operation av en babys inre körtlar skapar en unik kvinna, som när hon uppnått vuxen ålder visar prov på en enastående hjärnkapacitet och lika enorm styrka. Den tidens Modesty Blaise skulle man kunna säga. Boken innehåller en beskrivande inledning samt en komplett bibliografi över samtliga volymer om denna underkvinna – Den gyllene amazonen, som hon kom att heta i Veckans äventyr där hon gick som följetong på 40-talet, då jag läste dem första gången.

När Geoffrey Boothroyd, som försåg James Bond med vapen, hälsade på i Strängnäs 1971 berättade han att han som ung bodde granne med en man som hade 1000-tals magasin. Mannen var vänlig nog att låna den unge Geoff dem. Det var just John Russell Fearn.

IWAN MORELIUS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22