THE GIRL NEXT DOOR

Feb 7th, 2015 | By | Category: 2015-02 feb, Recension

Omslag till The Girl Next DoorAv Ruth Rendell
Hutchinson, 2014
ISBN 978-0-091-958831-1, 282 sidor

Första kapitlet utspelas 1944, under andra världskriget, och vi får läsa hur Woody mördar sin fru och hennes älskare. Han hugger av ena handen på de båda, tar fram en kexburk och lägger dem i burken. Den placerar han i några tunnlar som traktens barn upptäckt. Han skrämmer iväg barnen och nu vågar de sig inte tillbaka. Liken hamnar i ett uthus som han sätter eld på.

Sin son skickar han till sin barnlösa kusin, och där växer han upp.

Snabb förflyttning till nutid. Några byggnadsarbetare hittar kexburken med händerna. Vem kommer de ifrån? Hur har de hamnat där? Barnen från 40-talet återsamlas, börjar umgås på nytt. De är nu i 70–80-årsåldern.  Nya förhållanden skapas, gamla tar slut. Några personer dör under historiens gång.

Ruth RendellDe minnen de har av tunnlarna och det som hände där vaknar till liv. Polisen blir intresserad av detta gamla fall. Många har  minnen från tiden. Woody och hans son kan bidra till att gåtorna får svar.

Trots ständiga hopp i tiden och mellan personerna är boken lättläst och spännande. Den har stora likheter med de romaner Rendell skrev under pseudonymen Barbara Vine. Brottet spelar en viktig roll, men vad som händer med och mellan människorna är det som är mest intressant att  följa.

Den här boken visar att Rendell är en av de få kvinnliga författare som förtjänar att kallas ”Queen of Crime”.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22