TERROR Ett teaterstycke och ett tal

Jun 5th, 2022 | By | Category: 2022-06 juni, Recension

Omslag till TerrorAv Ferdinand von Schirach
Terror — Ein Theaterstück und Eine Rede, 2016
Översättning Martin Törnebohm
Lindelöws, 2022
ISBN 978-91-88753-54-0, inbunden, 123 sidor

Författaren är advokat och har skrivit flera novellsamlingar och romaner, de flesta med anknytning till rättvisa och skuld, och han har fått mycket uppskattning, även här i Dast (sök på namnet).

Denna tunna bok är hårt koncentrerad, det är till största delen ett pjäsmanuskript där det är tänkt att publiken ska fälla avgörandet i en rättegång. Om det faktiskt har spelats vet jag inte men 2016 gjordes en tv-film (https://www.imdb.com/title/tt5680442/).

Bakgrunden är att terrorister har kapat ett inrikes flygplan med 164 personer ombord och håller på att tvinga piloten att störta i en idrottsarena med 70.000 personer. Försök att tvinga ner planet misslyckas, ansvarig pilot på stridsflyget beslutar att till sist skjuta ner planet. Därmed dör de 164 ombord men mångdubbelt fler räddas.

Detta är alltså både en juridisk fråga och en moralisk. Tyska författningsdomstolen har sagt att man aldrig får välja liv för liv, men finns det undantag?

Pjäsen är rättegången, åklagaren lägger fram sin anklagelse, mord på 164 personer. Försvararen och piloten erkänner vad som faktiskt skett, och båda sidor argumenterar för hur man kan tänka i sådana här fall. Publiken är domaren och ska fria eller fälla. Domstolens ordförande har i pjäsen tal för båda alternativa utslagen.

Teatermanuskript kan ibland vara svårlästa, så inte här. Läsaren får mycket att tänka på (även om svensk lagstiftning inte helt överensstämmer med den tyska) och får alltså själv ta ställning till utslaget.

Det är mycket juridik, men mest moraldiskussion om det rätta i att döda få för att rädda många.

De sista sidorna hänger inte ihop med rättegången utan är ett tal som författaren höll 2015 när redaktionen för Charlie Hebdo fick ett mediepris. Det fokuserar, förstås, på yttrandefrihet. Vi ska inte av rädsla ge upp vår rätt att säga och skriva också det som andra kan uppfatta som stötande, Han citerar på slutet Benjamin Franklin: ”Den som ger upp friheten för att vinna säkerhet, kommer till slut att förlora båda”

LEIF-RUNE STRANDELL

Ferdinand von Schirach

Ferdinand von Schirach. Foto Michael Mann

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22