TERRAKOTTAHUNDEN

May 13th, 2014 | By | Category: 2014-05 maj, Recension

Omslag till TerrakottahundenAv Andrea Camilleri
Il cane di terracotta, 1996
Översatt av Barbro Andersson
Modernista, 2014
ISBN 978-91-86629-53-3, 257 sidor

Salvo Montalbano dominerar som alltid den här kriminalhistorien från Sicilien. Av en gammal barndomsvän som hamnat på fel sida av lagens råmärken får han tips som leder till att han kan låta gripa en länge efterspanad brottsling. På grund av denna och andra hyllade
insatser föreslås Montalbano befordras till en högre tjänst, bakom skrivbord, något som han till varje pris vill slippa.

En övergiven lastbil leder till en grotta där man upptäcker en arsenal med vapen av alla de slag. Montalbano drömmer om en inre grotta, han återvänder dit och hittar ytterligare en grotta innanför den tidigare. Där hittar man två döda, en man och en kvinna, en terrakottahund och några mynt. Med hjälp av dessa kan man datera morden till tiden för de allierades invasion av Sicilien.

Vilka är de båda? Varför blev de mördade? Montalbano grubblar över detta, utnyttjar sina många kontakter och lyckas komma sanningen på spåren. Bekräftelsen på att han har rätt, får han efter att han med egna pengar bekostat ett flygplan som som far över bygden med en fråga på släp.

Camilleri undervisar i dramatik, och det sätter sina spår. Han arbetar med stående figurer, som är sig lika från bok till bok. Den ständige kvinnojägaren Mimi Augello, som avundsjukt bevakar Montalbano, och gärna vill glänsa i hans ställe. Catarella, clownen som är en felsägningarnas mästare, stolt över att  ha givit Montalbano en ”transposition”, när han behövde blod efter att han blivit skjuten.

Maffian finns också med, om inte annat i bakgrunden, misstänks ofta för att dra i trådarna bakom kulisserna. Det sicilianska landskapet finns ständigt med.

Många av romanerna finns som filmer och har  visats i svensk TV, och de finns också att köpa eller låna.

BENGT HEURLIN

Andrea Camilleri

Andrea Camilleri. Foto Dominique Carton

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22