TERAPEUTEN

Mar 7th, 2022 | By | Category: 2022-03 mars, Recension

Omslag till TerapeutenAv Alex Michaelides
The Maidens, 20
Översättning Sabina Söderlund
Modernista, 2021
ISBN 978-91-8023-232-6, inbunden, 320 sidor

Jämförelser med den grekiska tragedin är inget nytt i thrillers och deckare., men den engelske författaren Alex Michaelides går längre i Terapeuten. Han bygger hela intrigen på sådana jämförelser och toppar med citat på klassisk grekiska samt en karismatisk professor i antikens litteratur med hästsvans och smak på blodigt lammkött.

Historien kretsar kring ett college i Cambridge, där den unga studenten Tara hittas brutalt mördad. Hon har hört till professorns krets av devota unga adepter som kallar sig Jungfrurna. Den mördade kvinnans vän Zoe kontaktar sin moster Mariana, som arbetar som terapeut i London. Mariana åker omedelbart till universitetsstaden. På plats sätter hon i gång med att lägga samman indicier som hon tycker är uppenbara och som polisen ignorerar. Allt pekar i samma riktning: mot professorn och hans ”jungfrur”.

Marianas plötsliga engagemang i mordutredningen är som ett uppvaknande för henne. Ett år tidigare omkom hennes man under en resa till Naxos, där hon har ett hus som hon ärvt av sin grekiske far. Sorgen efter Sebastian, som mannen hette, har satt djupa spår. Mariana har svårt att hantera sina känslor och att hålla distansen till en del personer som hon behandlar. Händelserna i Cambridge ger henne fokus och skärpa, och känslan av att vara något viktigt på spåren ökar när fler unga kvinnor hittas mördade.

Tror hon, i varje fall. Under berättelsens gång tvingas Mariana till smärtsamma insikter om sig själv och människorna omkring henne.
Terapeuten leker med stora teman medan blodet flyter tjockt under Cambridges valvbågar. Hänvisningarna till antiken, psykoterapin och universitetsvärldens ritualer är ändå mest rekvisita i dramat. Detsamma gäller offren, som skildras utan större intresse. Sådant kunde Olympens gudar kosta på sig, men i människornas värld blir det lite ytligt. Romanen räddas av de oväntade vändningarna. Michaelides är skicklig på den sorts omvälvande upptäckter (”anagnorisis”) som ändrade förutsättningarna för spelet redan i de grekiska tragedierna.

PÄR ALEXANDERSSON

Alex Michaelides

Alex Michaelides. Foto Andrew Hayes-Watkins

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22