TERAPEUTEN

Mar 14th, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till TerapeutenAv Helene Flood
Terapeuten, 2019
Översättning Lotta Eklund
Bokförlaget Polaris, 2019
ISBN 978-91-7795-117-9, inbunden, 347 sidor

Författaren är psykolog och har forskat om våld och traumatiserad skuld. Huvudpersonen i boken är psykolog och psykoterapeut med inriktning på barnpsykiatri. Tror inte författaren helt rekommenderar besök hos huvudpersonen.

Jag har också läst psykologi och känner en rad psykologer och psykoterapeuter, och är imponerad av hur verklighetstrogna sessionerna med patienterna känns.

Helene FloodHuvudpersonen driver en privatpraktik ovanpå garaget som hör till den stora ärvda villa som hon och hennes arkitektmake håller på att renovera. Alltför mycket är inte klart, maken arbetar för mycket och hon själv saknar driv och ork, känner sig ensam utan arbetskamrater och med en man som bara är trött när han sent kommer hem.

Äktenskapet har knakat, men visst har de lappat ihop det.

Ett veckoslut ska maken ut med kompisarna till en hytte. Han pussar henne adjö på morgonen, ringer senare att han är på plats. Men sedan ringer kompisarna och undrar var han är.

Försvinnanden är vanliga i deckare (läs Litteraturen är full av försvinnanden), och polisen är också van, maken kommer säkert snart till rätta.

Det gör han inte, situationen blir allt värre, någon tycks vara inne i hennes hus och ändrar på saker. Polisen är inte heller helt säker på hennes roll. Det SMS han skickat innan han försvann har hon irriterad raderat. Inte bra, inser hon.

Visst är detta en slags deckare, för polisen utreder och vi får en spännande upplösning. Mest är det ett porträtt av en kvinna i upplösning, och den delen är mer spännande än gåtan vad som hänt maken. Detta är en debut i spänningsgenren men författaren har skrivit en ungdomsroman och fackböcker tidigare. Det blev en hyllad debut i Norge, välförtjänt, och med en egen ton i berättelsen. Ska bli spännande att se om hon kan återkomma i genren.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22