TEKLA: GÅR GENOM VATTEN, GÅR GENOM ELD

May 30th, 2019 | By | Category: 2019-05 maj, Recension

Omslag till Går genom vatten går genom eldAv Christian Unge
Norstedts, 2019
ISBN 9789113080543, inbunden, 428 sidor

Christian Unge har arbetat för Läkare utan gränser och använt sina erfarenheter därifrån i sina tidigare böcker, som har varit internationella thrillers med medicinsk botten. Nu börjar han en ny serie som har fått namn efter huvudpersonen Tekla Berg. Hon är akutläkare på det fiktiva Nobelsjukhuset i Stockholm.

Författaren använder med andra ord åter sin medicinska kunskaper och det gör han väl. Beskrivningarna av arbetet på sjukhuset är definitivt bokens höjdpunkter. Det blir inte mer spännande än när det hettar till på akuten.

Ett höghus i Stockholm exploderar och brinner våldsamt. Sjukhusen blir överbelastade. Det kan eventuellt vara en terroristattack och en man som Tekla räddar livet tillhör de misstänkta. Polisen, sjukhuset och kriminella nätverk blir starkt involverade i händelseförloppet.

Författaren är ytterst skicklig på att skapa dramatik och spänning, som sagt allra främst inom sjukhusets väggar. När det kommer till parallellintrigerna, som touchar huvudberättelsen, så blir det lite väl enkelt. Den kriminelle ledaren och hans familj framställs mer naivt än trovärdigt.

Däremot är huvudpersonen Tekla väl gestaltad och en mycket intressant huvudperson. Det ska bli trevligt att få följa henne framöver. Även om läsaren får veta mycket om henne är man sugen på mer. Hennes bror, som också spelar en större roll, är inte alls lika dokumenterad. Hans hemligheter hoppas jag avslöjas i kommande böcker. Flera andra karaktärer på sjukhuset är kittlande intressanta och man väntar på fortsättningen om dem.

Summa summarum är detta en välskriven och spännande start på Teklaserien. Jag är helt övertygad om att den bara kommer att bli bättre.

NISSE SCHERMAN

Christian Unge

Christian Unge. Foto Kajsa Göransson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22