TAXIMORDET I JERUSALEM

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

Av Viveka Heyman
Megilla 1999

Somliga damer kommer sent med sina alster. I närheten av detta kvinnornas deckarår har översaltaren Viveka Heyman fått ut en ”deckare” som hon skrev för 30 år sedan. Nu har Heyman hunnit bli 80 år gammal. Det är egentligen inte en kriminalroman utan en berättelse om Israel när sexdagarskriget tagit slut.
Nå, titeln då? Det finns en omständligt berättad historia om mordet på en osympatisk kvinna vid en linjetaxi, befolkad av en märklig – för att inte säga osannolik – samling typer.
Självklart har Heyman med dessa människor föresatt sig att ge en demografisk bild av den tidens judiska rike och som grädde på moset finns en förvirrad svensk kvinnlig tossa från rödvinsvänstern.
Det blir intressant (ibland till och med roligt) men det blir ingen fart på deckarintrigen när personerna används som tendensbeskrivare i stället för att vara det de ska vara – människor.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22