TAR VALONS FÅNGE

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Robert Jordan
Knife of Dreams (del 1) 2005
Översatt av Jan Risheden
Natur och Kultur 2006

Det finns gott om långa helt sammanhängande fantasysviter, men jag vet ingen som är längre än Sagan om Drakens återkomst. Det här är första halvan av den tjugoförsta delen – i svensk översättning uppdelas varje original roman i två volymer.

Huvudpersonerna Mat och Elayne hänger fortfarande med. Tillsammans med Tuon – de nio månarnas dotter – flyr Mat från trupper som finkammar landet på jakt efter bland andra dem. De söker skydd hos ett teatersällskap fyllt av brokiga personligheter.

Elayne är fullt upptagen med att försöka återta Lejontronen och avstyra ett inbördeskrig.

Låter det underligt? Så blir det lätt när man ska beskriva enskilda delar i långa serier. Har man inte hängt med från början (tjugoen böcker, puh!) blir innehållsbeskrivningarna nästan obegripliga. Det är dessutom svårt att ge något vettigt besked om kvaliteten på separata delar. Men gillar man episk-heroisk fantasy är Sagan om Drakens återkomst riktigt beroendeframkallande. Författaren har faktisk bredd i personskildringen och miljöteckningen och han varierar handlingen. Jan Risheden är dessutom en bra översättare.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22