TÄNK PÅ ETT TAL

Jun 7th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till Tänk på ett talAv John Verdon
Think of a Number, 2010
Översättning Jan Malmsjö
Forum 2012
ISBN 9789137136806, inb

Du får ett anonymt brev, där du uppmanas att tänka på ett nummer. Du väljer ett ovanligt tal som du inte har någon anknytning till. Du läser lite längre och inser att brevskrivaren redan listat ut vilket nummer du valt. Du begriper ingenting. Brevskrivaren, som plötsligt verkar oroväckande trovärdig, påstår sig veta fler hemligheter om dig och ditt innersta. Men om du vill få reda på mer måste du skicka pengar till ett företag och en adress som du aldrig hört talas om.

Så ser spelöppningen ut i John Verdons debutroman Tänk på ett tal. Den som får brevet, en sorts andlig terapeut för rika människor i kris med en del dunkla inslag i sitt förflutna, får efter hand fler meddelanden. De blir alltmer hotfulla och alltmer personligt närgångna, men de säger honom inget om vem som är avsändaren. Rädd och förvirrad kontaktar han en gammal klasskamrat för att få hjälp, den pensionerade New York-polisen David Gurney som nu ägnar dagarna åt att skapa digital konst med bilder på kända massmördare.

Vad som sedan händer tar flera hundra sidor att reda ut och bör inte återberättas här. Så mycket kan sägas som att berättelsen varvar alltmer utstuderade grepp för att hålla de potentiella offren – och läsaren – på halster med några ovanligt råa och hatiska mord. Det är som Verdon på en och samma gång försökt skriva en gammaldags pusseldeckare, en thriller i psykopatfacket och en realistisk polisroman.

Denna genrehybrid fungerar länge oväntat väl, berättelsen är smart tänkt och rappt berättad. Men Verdon har ägnat för lite möda åt pusseldeckarhantverket. Alltför tidigt är det uppenbart vem som är gärningsmannen. Ju längre Verdons berättelse pågår, desto obegripligare blir det också att mördaren ids använda så raffinerade grepp för att fånga in sina offer när han tycks sakna all förmåga att behärska sig under själva dödandet.

Då är Verdons framställning av David Gurney mer trovärdig i längden. Vid sidan av de skruvade detaljerna och våldsamma eruptionerna brottas han på ett lågmält och prövande sätt med sina egna privata tillkortakommanden. Istället för att bli ett tröttande stickspår med ännu en hängig (ex)polis på spaning efter sig själv ger det näring och lite mänsklighet åt mördarjakten.

PÄR ALEXANDERSSON

John Verdon

John Verdon. Foto Naomi Fisch

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22