TÄNDSTICKSKUNGEN Ivar Kreuger – århundradets finansskandal

Mar 26th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till TändstickskungenAv Frank Partnoy
The Match King: Ivar Kreuger, the Financial Genius Behind a Century of Wall Street Scandals 2010
Översatt av Margareta Eklöf
Albert Bonniers 2010

Frank Partnoys biografiska skildring av Ivar Kreugers vidlyftiga affärer är delvis spännande som en thriller av Clancy och delvis en förgrundsmanual till det som kom att bli den stora börskraschen 1929 och i slutändan de brottsliga affärer som fick Lehman Brothers att kollapsa och Bernie Madoff att hamna i fängelse.

Det är en dualistisk författare som skrivit: I boken början framställs Kreuger som en samvetslös lycksökare som – i motsats till flera ekonomihistorikers slutsatser – uppfann flera av de finansiella finesser som kom att anammas av senare ekonomer. Mot slutet av boken motsäger han sig själv genom att mer eller mindre försöka ärerädda svensken som sköt sig i Paris som 52-åring den 12 mars 1932.

Det är nog ganska klokt. Kreuger höll sig innanför de lagliga gränserna (för det mesta) när han efter en karriär som byggmästare och byggnadsingenjör – bland annat byggde och finansierade hans företag Kreuger & Toll Stockholms Stadion och såg till att Stadshuset restes – innan han efter första  världskriget, med sitt företag Svenska Tändsticksaktiebolaget kom på den storslagna idén att ge krigsdrabbade staters regeringar lån mot att få monopol på tändsticksförsäljning i deras länder.

Början av 1920-talet bestod av en enda högkonjunktur väster om Atlanten. Kreuger återvände dit för att skaffa de pengar han ville låna ut. Den amerikanska finansmarknaden hjälpte mer än gärna till och insåg inte att Kreugers metoder var innovativa i överkant. Efter kraschen infördes regler som den tidens revisorer inte behövde tänka på.

Storslagna planer fungerar sällan fullt ut. Efter kraschen på Wall Street och Kreugers självmord behövdes en syndabock. Kreuger – vars papper knappt var värda ett vitten och ruinerat alla sparare – fick bär hundhuvudet. Hans tillgångar skingrades och ingen observerade att hans imperium faktiskt var fungerande. Svenska Tändsticksaktiebolaget (nu Swedish Match) lever och frodas fortfarande, liksom Svensk Filmindustri som han var med och grundade. Och faktum är att lånen till de europeiska staterna fick kontinenten att överleva mellankrigstiden.

Han var betydligt större än sitt eftermäle.

KJELL E.GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22