TÄNDA LJUS

Feb 16th, 2008 | By | Category: 2002-1, Recension

A Candle for Christmas 1998
Av Reginald Hill
Översatt av Nille Lindgen
Minotaur 2001

Det är kul att få läsa en novell av en uppburen utländsk författare nu när dags- och veckotidningar inte längre köper in kvalitetsnoveller i någon större utsträckning. Det är synd att den här kriminalskrönan knappast kommer att nå någon större publik eftersom den finns i Minotaurs julbok, har tryckts i en upplaga som bara går till förlagets gynnare.

Men den är värd några rader. Hills vanliga huvudpersoner, kriminalintendent Andrew Dalziel och överkommissarie Peter Pascoe, förhör en kvinna som är misstänkt för att ha dödat sin man i en mordbrand. Allt utspelar sig – förstås – kring jultid. Storyn böljar fram och åter … är hon skyldig eller inte. Fler och fler pusselbitar faller på plats och till sist kan läsaren tryggt andas ut. Fram till dess är det så där lagom engelskt spännande. Nille Lindgren hanterar översättningen väl, fast om man ska gnälla på något är det missarna i skillnaden mellan “hans” och “sin”. Fast jag tar tillbaka. En lapsus av den arten är ganska betydelselös.

ROBERT HANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22