TACK FÖR I AFTON Om spelmannen Hakon Swärd

Dec 30th, 2008 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Tack för i afton

Av Per Erik Tell och Bertil Sandström
Bokpro 2008

Om den skånske musikern Hakon Swärd (1912−1981) har man kunnat läsa i böckerna Livets band av Leif Eriksson (Prisma) och Farlig pardans på Vinterpalatset. Lulle Ellbojs orkester 1943−47 (Premium), båda anmälda i DAST. Dessutom har hans namn förekommit i lokala skånska bokutgåvor. Nu har han fått en volym helt och hållet om honom själv, hans olika orkestrar och de stora framgångar han hade på hemmaplan.

Ryktet om hans skicklighet som dragspelare spred sig långt från de platser i södra Sverige dit han turnerade och nästan alltid slog publikrekord. Till och med i  Norrland kände musiker till hans namn.

I boken om Lulle Ellbojs orkester finns en antydan om att han vid något tillfälle skulle ha spelat trumpet med detta band, men det har inte gått att bevisa. Däremot vet man med säkerhet att han ackompanjerade Maurice Chevalier på piano när den berömde fransmannen besökte en Barnens Dag-tillställning i Kristianstad.

Hakon Swärd var kommunalarbetare i den nordskånska staden. Som musiker var han självlärd, men något av ett geni med absolut gehör. När han hört en ny låt på skiva kunde han genast spela den och hans musiker fick harmonierna nedskrivna, ibland på en wienerbrödspåse på väg till kvällens tillställning.

Boken Tack för i afton är skriven av DAST-medarbetaren Per Erik Tell (född 1956) som är före detta förläggare, frilansjournalist och författare till tre kriminalromaner, en historisk berättelse om svenskarna i kung Leopolds Kongo och en essäbok om USA. Medförfattare är Bertil Sandström (född 1943) som själv musiker är och sedan barnsben fascinerad av Hakon Swärd. Tillsammans med Fredrik Brofalk på SR Kristianstad har han i en radioserie berättat om Hakon Swärd för radiolyssnarna i Skåne. Sandström har tidigare gett ut en bok om Bildsköne Bengtsson tillsammans med Malin Arvidsson.

Med boken följer två CD med Hakon Swärd. Den ena heter som boken och den andra Hakon Swärd − Jazzmusikant. Skivorna visar verkligen Swärds bredd som musiker.

Denne genuine musiker som inte alltid var nykter och inte heller trogen mot hustrun under turnéerna harangeras av rikskända profiler som Jan ”Tollarparn” Eriksson, Olle Jönsson i Lasse Stefanz och – Peps Persson.

Jag gillar den här hyllningsskriften, bortsett möjligen från att hyllningarna blir för många och för ivrigt applåderande. I det fallet liknar den de amerikanska artistbiografier som emellanåt visas på olika TV-kanaler. Men, för all del, vi tittar på dem också, så varför inte läsa boken om Swärd.

KJELL E. GENBERG

Bertil Sandström

Bertil Sandström

Per Erik Tell

Per Erik Tell

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22