SYNER I NATTEN – ETT SKRÄCKGALLERI

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Aleph bokförlag 2003

Denna antologi har noveller ur tidskriften Minotauren, enligt en notering alla noveller ur nr 6 till 16 som inte redan hittat vägen till andra antologier från Aleph, vilket blir 20 stycken. Resultatet blir en blandning av svenskt och utländskt, av gammalt och nytt, uppdelat på olika temaavdelningar. Flitigaste bidragsgivare, med sex noveller, är Rickard Berghorn, som rimligen också sammanställt antologin. Men jag förlåter honom gärna: hans noveller är alltid välskrivna och stämningsfulla, om än aningen långsamma ibland. Ett gott liv och En sjuk hustru är bra. Vi hittar också klassiska författare som Ambrose Bierce, E A Poe och Washington Irving. Arthur Machen är en äldre författare Minotauren försökt skaka fram intresse för, och han är också med. Bland övriga svenska bidrag har vi Ola Hansson (verksam kring förra sekelskiftet), Per Jorner, Henrik Johnsson, Pål Eggert (hans Den nostalgiske guden är rätt trevlig), Mattias Fyhr och signatur ”Alvis”, samt dessutom Bertil Falk som översättare av en indisk spökhistoria. Själv har jag litet svårt för äldre skräck. Tiden har passerat gotiken; vi har inte längre hästdroskor och fotogenlampor. Samlingens nyare noveller, som är svenska, känns fräschare. I alla händelser är det rejält med läsning för alla horror-fans.

I slutet presentation av alla författare. Minotaurenläsare skulle dock ha nytta av noteringar om i vilka nummer novellerna stod, för att kunna avstämma i vad mån de läst dem tidigare. Volymen är typografiskt snygg och gedigen, med ett grönt monster på omslaget. Om det nu är ett monster?

AHRVID ENGHOLM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22