SYNDROMET

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av John Case [pseud]
The Syndrome 2001
Översatt av Peder Carlsson
Forum 2002

Pseudonymen John F. Case sägs egentligen vara en amerikansk bestsellerförfattare. Må vara hur det vill med det. Case har i alla fall tagit efter den amerikanska modellen att skriva så långt som möjligt – den här boken har nära 500 sidor och alla var kanske inte lika nödvändiga.

Men han tar upp ett ämne som inte varit allmänt debatterar. Redan vid tiden för Koreakriget började CIA:s föregångare OSS fundera över hjärntvätt och inledde ett program som var ohyggligt hemligt. Unga amerikaners sinnen förstördes i jakten på ett sätt att ta kontroll över deras hjärnor, göra dem till robotar som lydde vilka order som helst utan att tveka. Till sist blev kritiken alltför hård och verksamheten lades officiellt ner.

Case menar att allt bara flyttades utomlands, till Schweiz. Romanen Syndromet berättar om falska minnen, obegripliga mord och självmord. Det är mycket väl och insiktsfullt skrivet, detaljrikt (ibland kanske lite väl) och, det ska understrykas, förbaskat spännande emellanåt.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22