SYNDAFALL I WILMSLOW

Feb 9th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

omslag till Syndafall i Wilmslow

Av David Lagercrantz
Albert Bonniers förlag 2009

DAST är en akronym som står för Detektiver, Agenter, Science fiction och Thriller. David Lagercrantz bok om Alan Turing och hans Enigma, som avslöjade tyskarnas militära koder och därför kunde skydda de engelska fartygen från ubåtsattackerna under andra världskriget, innehåller en kriminalpolis, flera hemliga agenter, tankar som på den tiden var science fiction (en tänkande maskin) och är thrillerspännande. Ändå är det inte i första hand en spänningsroman.

Huvudpersonen är en ung polis som får utreda ett självmord. Vi, läsarna, vet att det är ett självmord för boken börjar med det. Den döde är matematikern Alan Turing, som när boken utspelar sig, 1954, har dömts för homosexualitet och behandlats med kvinnligt könshormon. För alla utom de som är bundna av krigssekretess är hans insatser under kriget okända. En medalj av lägre grad har han dock fått.

Den unge polisen, som inte trivs med sitt liv och sitt arbete, och som hellre hade velat vara matematiker, kan inte släppa tanken på den dödes liv. Visserligen hata han homosexuella, men han fascineras av tankarna kring matematiken och möjligheten av att skapa en tänkande maskin (naturligtvis omöjligt, men tänk…).

Hans huvudsakligen privata undersökningar leder honom i armarna på de hemliga forskare som var med Turing under kriget, och han blir misstänkt för att veta för mycket.

david lagercrantz

Det är tydligt att David Lagercrantz läst på ordentligt, och han försäkrar i ett efterord att nästan allt som rör Turing finns belagt.

Det är en intensiv bok, med flera bottnar. Grundspänningen, hur ska det gå för vår antihjälte, håller hela boken ut. Också turerna kring kodknäckandet under kriget är spännande, särskilt för oss som bara tagit del av fakta i kortfattade artiklar. Efterordet ger tips på mer att läsa.

Spännande är det alltså på flera plan, men så mycket intryck att jag inte hade den som bladvändare utan kände att jag fick ta vissa delar i mindre portioner. Måhända säger detta mer om mig än om boken, men de allra mest lättsmälta spänningsböckerna brukar ha mer yta än djup.

LEIF-RUNE STRANDELL

David Lagercrantz webbplats: www.davidlagercrantz.se

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22