SWEDISH CRIME FICTION The making of Nordic noir

Jul 1st, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till Swedish Crime FictionAv Kerstin Bergman
Mimesis Rdizioni Milano, 2014
ISBN 978885759838, 191 sid

Denna beskrivning på engelska av svensk kriminallitteratur, som spänner från Prins Pierre (Fredrik Lindholm) till dagens deckarförfattare är tydligt avsedd för en utländsk publik och med en akademisk approach till ämnet. Fotnoterna är många, litteraturlistan lång.

Kerstin BergmanAtt den är huvudsakligen avsedd för läsare utanför Sverige kan utläsas av att författaren låtit stordelen av texterna handla om de författare som nått topplistan – från S. A. Duse och Jul. Regis via Stieg Trenter, Maria Lang, Sjöwall–Wahlöö och Liza Marklund till Mankell, Arne Dahl, Mari Jungstedt (!), Jens Lapidus och Stieg Larsson.

Boken är uppdelad i kapitel som berättar den svenska deckarhistorien i stort för att sedan ta upp enskilda storheter som just Sjöwall–Wahlöö, Mankell, Marklund till Kristina Olsson, Trenter till Lapidus, Lang till Jungstedt och naturligtvis Larsson – mannen som fick fart på exporten. En liten utflykt till grannländerna Danmark, Finland, Island och Norge bjuds också.

Det är alltså inte en skrift som vänder sig till de kunniga inom DASTs läsekrets (annat än som ett samlarföremål), men kan säkert vara till nytta för de italienare, fransmän och tyskar som vill närma sig det svenska deckarundrets bästsäljande författare.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22