SVINAJAKTEN

Dec 9th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Svinajakten, cd

Av Anna Bovaller
Inläst av Mirja Turestedt (8 CD, cirka 10 timmar)
Norstedts talbok 2009

Egentligen borde nog författarens förlagsredaktör hos Norstedts ha bett Bovaller att köra sitt manus en gång till genom tankekvarnen. I synnerhet som detta ska vara första boken i en av alla dessa serier av nya svenska kvinnliga deckardrottningar. Det finns intressanta sekvenser och några spänningshöjande episoder som dock pladdras bort i försök att fördjupa huvudpersonens känslor av exempelvis skräck.

Huvudperson är advokat Petra Wester, stockholmare med sommarhus på Österlen i Skåne. Något lugn blir det inte (jfr 40- 50 och 60-talens alla privatspanare eller kriminalpoliser som tvingas lösa brott på semestern) eftersom avkroken plötsligt blir lika morddrabbat som någonsin Ystad – eller möjligen Midsomer.

Jag blir inte klok på denna advokat Wester som jobbar hårt och är ensamstående mor till tonåring, numera lika vanligt som de tidigare lätt alkoholiserade snutarna. Klok? Tja, i Kittyböckerna är huvudpersonen också klok, eller åtminstone lite smart. Men den där klokheten är lite då och då av övergående natur.

Kärlek ska också finnas med i spelet. Först en advokatkollega som (förlåt avslöjandet) visar sig vara en liten skummis, och när han är avpolletterad, en polis i Simrishamn med göteborgska rötter. Inte särskilt hett i något av fallen.

Morden följer på varandra som i en 50-talsdeckare. Alla släktingar, grannar, vänner och affärsbekanta tycks ha anledning att bli mordiska. Alla kan misstänkas. Att vi befinner oss i modern tid gör begripligt genom införande av mobiltelefoner, miljöaktivister och vindkraftsparker.

Naturligtvis blir det en sekundjakt på slutet där huvudpersonen med stukad fot konfronteras av mördaren. En krampaktig beskrivning av detta förtar den eventuella spänning som kunde finnas om man inte redan visste att det skulle bli en serie böcker med samma hjältinna.

Mirja Turestedt gör vad hon kan – och det är en hel del – av manuskriptet.

Förlåt att jag sågar en debutant. Kanske är det inte helt och hållet hennes fel. Kanske är det att skjuta på pianisten när jag borde rikta pipan mot förlagsredaktören.

KJELL E. GENBERG

Anna Bovaller

Anna Bovaller

Uppläsare Mirja Turestedt

Uppläsare Mirja Turestedt

Den tryckta boken recenserades tidigare: http://www.dast.nu/recension/svinajakten

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22