SVENSKA BROTT: Sommarstugemordet i Arboga

Jul 24th, 2018 | By | Category: 2018-07 juli, Recension

Omslag till Sommarstugemordet i ArbogaAv Thomas Bodström och Lars Olof Lampers
Norstedts, 2018
ISBN 978-91-1-308132-8, inbunden, 251 sidor

Den här typen av böcker och tidningsartiklar brukar jag inte lockas av, men är man recensent får man kolla också sådant man inte skulle köpa. Och jag blev glatt överraskad.

Det är en dokumentärt redovisande kronologisk genomgång med ytterst få dramatiserade inslag. Det börjar 3 augusti 2016 med att Anki vaknar av att hon har ont, ser en person sitta över hennes make och märker att hon ligger i en massa blod. Hon lyckas efter hand ta sig upp och larma 112.

Hon är svårt knivhuggen och maken död. Polisutredning om mord startar, och vi får följa den dramatiska historien som de flesta som köper boken säkert redan vet hur det går eftersom så mycket är redovisat i tidningar och nyhetsprogram plus att det diskuterats av Leif GW Persson i Veckans brott i TV.

Snart kopplas också dödsfallet, en drunknad man, på samma ställe ett år tidigare ihop med mordet. Samma personer figurerar i båda fallen, främst parets dotter tillika den drunknades fru. Där missar polisen en del, men försäkringsbolaget misstänker brott och vägrar betala ut livförsäkringen.

Dessa grundfakta är välkända, och domar har fallit både i tingsrätt och hovrätt. Så varför läsa en bok om det?

Det är pedagogiskt redovisat och den vane deckarläsaren förstår hur mycket långsammare polisutredningar går än i filmer och böcker. Det räcker inte heller med att utredarna är rätt säkra på vad som hänt, de och åklagare måste ju kunna bevisa det också. Därför blir utredningen spännande trots att vi vet utgången.

Mellan de refererande delarna, när det behövs, finns i kursiv stil juridiska förklaringar och förtydliganden om vad polis, advokater och åklagare får och inte får göra, vad lagen säger. Det är mycket god pedagogik, och det märks tydligt att försvarsadvokat Bodström har en del synpunkter på hur utredningarna skötts. Och på domsluten.

Han har ju också gett sig in i deckargenren. Medförfattare Lampers är tv-journalist, länge hos SVT Dokumentär. Och varit redaktör för Veckans brott. Detta är den tredje boken i serien som de skrivit. De tidigare heter Bodenfallet (2016) och Trippelmordet i Uddevalla (2017).

LEIF-RUNE STRANDELL

Bodström & Lampers

Lampers & Bodström. Foto Cato Lein

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22