SVARTA SINNEN

Dec 29th, 2008 | By | Category: 1999-1, Recension

Av Ian Rankin
Black and Blue 1997
Översatt av Eva Mazetti-Nissen
Boströms 1998

Rankin – som ibland skriver under namnet Jack Harvey – har redan gjort sig ett namn som den brittiska deckarvärldens nya fixstjärna. Hans huvudperson John Rebus har den litterära kriminalpolisens alla vanliga attribut men dessutom ett förflutet i brittiska specialstyrkan SAS. Rebus visade sig första gången 1987 i romanen Knots & Crosses och har sedan dess blivit en alltmer utmejslad gestalt. Han verkar i Edinburgh och utan att verka förmäten kan man nog hävda att det är om Skottland som Rankin egentligen skriver. Miljöerna har stringens och man får aldrig uppfattningen att de är valda för att passa mordgåtan.
Rankin har ett förflutet som musiker. Det är säkert därför han har romantitlar som hänvisar till låtar. Black and Blue, liksom den tidigare Let it Bleed är båda ”snodda” från Rolling Stones. Svarta sinnen belönades 1977 med utmärkelsen The Macallan Gold Dagger Award som bästa brittiska kriminalroman.
Boken berättar om hur Rebus utreder en oljearbetares död när en seriemördare dyker upp och stjäl en tidigare sådans berömmelse. Rebus har mycket att kämpa emot; inte nog med brotten, han har sitt förflutna och sin alkoholism att ta itu med.
Det kan låta lite som vanligt i deckarvärlden. Men det är faktiskt inte det Rankin och Rebus (inget dumt namn på en gåtlösande snut) är välkomna till Sverige.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22