SVARTA LÖGNER

Jun 14th, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Recension

Omslag till Svarta lögnerAv Jane Isaac
The truth will out, 2014
Översättning Fredrika Spindler
Lind & Co, 2020
ISBN 978-91-7861-713-5, inbunden, 344 sidor

Författaren är gift med en polis och har skrivit flera deckare men detta är tydligen den första som översatts till svenska. Huvudpersonen är polis, men detta är inte en vanlig polisroman, inte en deckare utan mer en variant av thriller. Läsaren får tidigt reda på viktiga delar i intrigen och träffar också på den mördare som spelar en viktig roll. Så spänningen ligger dels i hur poliserna ska lösa mord och försvinnande som startat undersökningen, dels hur huvudpersonen ska stå emot när överordnade (den klassiska ekonomiskt och politiskt pressade chefen, dessutom skitstövel) vill ha den lätta lösningen och dessutom låter den nationella polisstyrkan för insatser mot vapenrelaterade brott ta över det mesta.

Både läsare och huvudperson ser hålen i den snabba lösningen, och hur agerar egentligen poliserna i den brittiska motsvarigheten till “Operation Rimfrost”?

Förlaget citerar förstås lovord från de brittiska omdömena, men Jane Isaac är, ännu, inte i mina ögon den som ska bestiga deckartronen. Det är välskrivet och polismaktens interiörer känns trovärdiga, men personporträtt och miljöer lite enkla. Eftersom förlaget lagt en gul cirkel med “En Helen Lavery-deckare” på omslaget kan man väl räkna med att det kommer någon till.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jane Isaac

Jane Isaac, privat foto

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22