SVARTA BANKEN + HELGEANDSMORDET + ROSEANNA

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Recension

Av Olov Svedelid 1973
Uppläsare: Thomas Hellberg
Speltid: 7 ¾ h
Kassettbok 1993

Av Jan Mårtenson 1973
Uppläsare: Jan Mårtensson
Speltid: 6 h
Kassettbok 1994

Av Maj Sjövall Per Wahlöö
Uppläsare: Torsten Wahlund
Speltid: ca 7 h
Kassettbok 1991

Jag har för första gången lyssnat på bokkassetter, tre titlar av fyra kända författare. Den första jag lyssnade på var ”Svarta banken” av Olov Svedelid, en Hasseldeckare som handlar om hur svarta pengar tvättas i svenska banker. Jag blev helt begeistrad när jag lyssnade till Thomas Hellbergs helt fantasiska uppläsning. Det lät som radioteater, och jag tänkte att kassettböcker nog inte är så dumt: De måste vara helt suveräna att ha som sällskap vid längre bilresor.

Men jag blev betänksam. Tänk om jag själv vore chaufför och lyssnade till Jan Mårtensons ”Helgeandsmordet”. Då höll jag nämligen nästan på att somna. Det är författaren själv som läser om hur Johan Kristian Homan försöker lösa mysteriet med en mystisk tavla. Mårtenson läser så entonigt och sövande att jag helst ville ha boken till hands för att läsa den i min egen takt.

Sjövall & Wahlöös ”Roseanna”’ läses av Torsten Wahlund. Martin Beck skall lösa mysteriet med en misshandlat kvinnolik, som fiskas upp ur sjön Boren. Torsten Wahlund har en väl skolad och behaglig röst att lyssna till, även om den stundtals också kan bli lite sövande.

Enligt min mening står och faller kassettböckerna med uppläsaren.

HELENA STENBACK

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22