SVART VATTEN

Oct 16th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till Svart vattenAv Louise Doughty
Black Water, 2016
Översatt av Manni Kössler
Forum, 2017
ISBN 978-91-37-14937-0, 319 sidor

Det var med stor förväntan jag började läsa Svart vatten. Louise Doughty har även skrivit Kvinna inför rätta som filmatiserats och nyligen sändts på SVT. Denna roman har ett helt annat upplägg och handlar om helt andra saker och är väldigt bra. Svart vatten är ingen deckare som hennes tidigare bok och Doughty visar bredd i sitt val av teman.

I centrum finns ”agenten” John Harper som arbetar åt ett företag med olika uppdragsgivare vilka vill säkra sina ekonomiska intressen. Företaget finns i Nederländerna och där bor Harper med sin fru. Hans äktenskap går på sparlåga och hans alkoholiserade mamma känner bara igen honom ibland.

Han bevakar utveckling i länder med politisk instabilitet och Harper är född i Indonesien, då det var Nederländska Ostindien, och det är hit han kommer tillbaka vid två avgörande tillfällen i boken. Första gången var 1965 och den andra i slutet av 90-talet.

Doughtys roman speglar Harpers uppväxt och hans vuxna liv och hon växlar mellan nutid och dåtid. Svart vatten beskriver också ett stycke nutidshistoria bland annat kuppen 1965 i Indonesien där en miljon indonesier dödades.

Romanen är spännande och speglar ett skeende i Indonesiens historia som ställer alla de stora moraliska frågorna utan att ge svar och är mycket läsvärd.

LOTTA MAGNUSSON

Louise Doughty

Louise Doughty. Foto Charlie Hopkinson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22