SVART ADVENT

Dec 15th, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till Svart adventRed John-Henri Holmberg
A Darker Shade of Sweden, 2014
Noveller av inger Frimansson, Magnus Montelius, Åke Edwardson, Malin Pesson Giolito, Cilla och Rolf Börjlind, Stieg Larsson, Dag Öhrlund, Maj Sjöwall och Per Wahlöö, Åsa Larsson, Anna Jansson, Veronica von Schenck, Johan Theorin, Eva Gabrielsson, Carin Gerhardsen, Sara Stridsberg, Henning Mankell och Håkan Nesser, Tove Alsterdal, Katarina Wennstam
Bookmark, 2014
ISBN 978-91-7547-075-7, inbunden, 397 sidor

Sverige är det sextonde landet där denna bok ges ut. Målgruppen var egentligen läsare i andra länder som var nyfikna på den svenska kriminallitteraturen och här skulle de i novellform få stifta bekantskap med en imponerande rad författare (läs författarlistan igen!).

Redaktören och förordsförfattaren John-Henri Holmberg berättar om bakgrunden, och ger i en efterskrift författarpresentationer. Han har också skrivet ett inledande kapitel om svensk kriminallitteratur som är en god introduktion till den svenska, men också internationella, kriminallitteraturhistorien.

Men naturligtvis är det i första hand en samling med 18 noveller, någon med sf-anknytning, ett par som huvudsakligen fokuserar på brottslingar, några av mer traditionellt deckarsnitt.

Bredden är stor, med äldre bidrag av t ex Sjöwall–Wahlöö och Stieg Larsson, och en novell av Eva Gabrielsson, Stiegs sambo, som annars inte publicerar deckare.

Titeln Svart advent kan leda tankarna till ”juldeckarsamlingar”, och visst har flera en julanknytning, men det är inget tema.

Jag kan inte referera och kommentera samtliga, men varmt rekommendera alla.

Det finns en annan julanknytning: Boken säljs till förmån för Sveriges stadsmissioner.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22