SVÅRA VAL

Jul 24th, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till Svåra valAv Hillary Rodham Clinton
Hard Choices, 2014
Översatt av Margareta Eklöf och Roland Poirier Martinsson
Albert Bonniers Förlag, 2014
ISBN 978-91-0-013944-5, 711 sid

Min vän Bertil Widerberg, utgivare av den nu avsomnade deckartidskriften Jury, sade ofta: ”Problem är bara förklädda lösningar”. Hillary Rodham Clinton tycks i sin memoar omfamna samma tankegång och hon gör det sansat, lugnt och övertygande utan större åthävor.

Om man är medveten om att detta är en propagandabok för USA och dess diplomati och att den troligen dessutom är ett av trappstegen mot Clintons mål att ställa upp som presidentkandidat i nästa val rekommenderar jag gärna var och en att ta sig igenom de många sidorna. Det har sagts i engelsk press att det är en trist bok. Jag håller inte riktigt med. Man får en bra sammanfattning (ur amerikanskt perspektiv, men dock) av de många politiska incidenter som drabbat världen de senaste 70 åren. Och Clinton verkar trovärdig när hon skriver om det egna engagemanget. Att hon skulle bli lyckad som USA:s första kvinnliga president är jag övertygad om, liksom att hon har den rätta bakgrunden för att klara av detta ämbete.

Hillary Rodham ClintonHennes envetna tro på att det går att övertyga politiska motståndare i samtal (i synnerhet om man har en stormakt i ryggen) är en positivistiskt egenskap. Fast hon är politiker, fortfarande i aktiv tjänst, så en del får man kanske ta med en nypa salt. Hon är inte alltid så glad i alla hon träffar, många av dem får rätt dräpande omdömen, men där hon ser en liten öppning som kan föra till en lösning ger hon inte upp. Det genomgående är hennes strävan att uppnå demokrati i så många länder som möjligt och ett av hennes argument är att demokrati är så mycket lönsammare än diktatur. Åsiktsfrihet och avskaffad censur ger så småningom en större medelklass vilket är bra för mycket, inte enbart för plånboken.

Men realpolitik på denna höga nivå är inget jobb för en vek själ. Hon beskriver hårt arbete för att bit för bit få över missbelåtna och motsträviga ledare till ståndpunkter hon inte alltid är helt nöjd med men kan leva med. Hela tiden talar hon om förändring till en politik som ska ge den ”lille” medborgaren mer svängrum. Där har inte alltid USA varit en fyrbåk. I synnerhet efter al-Quaidas attacker i Amerika den 11 september stramades dess inrikespolitik upp och NSA fick mycket att göra både inom landet och utom. Kriget mot terrorismen fortsätter, de ärvda krigen i Afghanistan och Irak förvandlas till något som liknar inbördeskrig. Världen har inte blivit trygg, bara lite tryggare så länge man håller sig i norr. Mellanöstern är fortfarande en kokande gryta där den arabiska våren fått frost i skägget och konflikterna i Syrien, Libanon, Israel och Palestina verkar olösliga.

Blir Clinton president i det politisk delade USA kommer hennes roll inte att bli lättspelad.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22