SUGAR MAN Boken om berättelsen bakom filmen
Nov 16th, 2015 | By ansvarig | Category: 2015-11 nov, RecensionAv Stephen ”Sugar” Segerman och Craig Bartholomew Strydom
Sugar Man, 2015
Översatt av Manne Svensson
Forum, 2015
ISBN 978-91-37-14534-1, 304 sidor
Den begåvade framlidne regissören och filmaren Malik Bendjelloul ville hitta en bra historia till ett inslag i SVT:s kulturprogram Kobra. I stället fann han en story som höll för en hel långfilm i berättelsen om sydafrikanerna Craig Bartholomew Strydoms (bilden tv) och Stephen ”Sugar” Segermans (bilden th) jakt på den i deras tro döde musikern Sixto Rodriguez. Efter långt sökande fann de honom vid liv och det visade sig att han inte hade en aning om vilken betydelse han haft för sydafrikanska ungdomar under apartheidtiden. Den historien blev alltså underlag till den hyllade filmen Searching for Sugar Man. Nu berättar Strydom och Segerman i bokform om sin jakt, om filmen och vad som hände sedan.
Sixto Rodriguez är en elektrifierad folksångare från Detroit som i början av 1970-talet spåddes att bli en ny Bob Dylan. Men de LP-skivor han gjorde – Cold fact 1970 och Coming from reality 1971 – försvann i floden av all annan musik, sålde uselt och fick Rodriguez att dra sig tillbaka. Men skivan blev en storsäljare i Sydafrika på grund av sina texter och Segerman och Sydrom blev nyfikna på upphovsmannen. När det tagit sig förbi de många historierna om hur han dött lyckades de till sist finna honom i den stora bilstaden Detroit i delstaten Michigan.
Där bodde Rodriguez enkelt och arbetade hårt som rivningsarbetare för att försörja sig och familjen. Han spelade fortfarande på sin gitarr men hade gett upp tanken på professionellt musikerskap. Han blev mycket förvånad när han fick veta att han sågs som ett slags ikon i Sydafrika, trots att det gått 30 år sedan hans skiva floppade hemma i USA. Nu övertalades han att resa till Sydafrika där han gjorde flera omgångar konserter inför en begeistrad publik, kompad av ett band som vuxit upp med hans musik.
Den nya berömmelsen gav honom inkomster, vilket inte den tidigare skivförsäljningen i Sydafrika gjort. Ingen vet vart dessa pengar tagit vägen. Trots nya ekonomiska tillgångar lär han bo kvar i huset han köpte 1970 för 50 dollar i en omgivning där varannan kåk fungerar och varannan är utbrunnen. I vissa kvarter framstår Detroit som en spökstad.
Även för den som sett filmen är denna bok fylld av det som brukar kallas återseendets glädje. Och man hittar små guldkorn om filmens tillblivelse och en del anekdoter som inte fick plats i Searching for Sugar Man.
En sektion med bilder förhöjer upplevelsen.
KJELL E. GENBERG
Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22