STUPET

Mar 15th, 2017 | By | Category: 2017-03 mars, Recension

Omslag till StupetAv Roland Axelsson
Roxana Förlag, 2016
ISBN 978-91-639-1703-5, 218 sid

or

Roland Axelsson har skrivit en hel del böcker med detektiva inslag som recenserats av olika skribenter med varierande omdömen (http://www.dast.nu/recension/traddragaren-av-roland-axelsson, http://www.dast.nu/recension/mysterier-och-andra-berattelser, http://www.dast.nu/recension/klassresan, http://www.dast.nu/recension/hamndens-vag). De har ofta varit kritiska till det svenska rättsystemet i både då- och nutid och för det mesta haft synpunkter på klassamhället.

Så även i denna berättelse som utspelas 1952 och handlar om smålänningen Bo Olsson som suttit oskyldigt fängslad för mord men nu är på väg hem fast besluten att rentvå sig själv och dessutom finna den verklige mördaren. Om det nu var ett mord. Möjligheten finns att den döda kvinnan tagit sitt eget liv.

Det viktigaste för honom är dock att få upprättelse så att han i framtiden slipper ses som den dömde mördaren och kanske bli respekterad av sina grannar. Det blir inte lätt, visar det sig. Människorna i hembyn reagerar inte alltid som han väntat sig. Somliga tar emot honom med värme medan andra vänder ryggen till. Axelssons psykologiska iakttagelser är trovärdiga men för min del hade jag svårt att uppleva den spänning som trots allt är huvudingrediensen i en roman av denna typ.

BROR ANDERSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22