STRANDEN

Nov 5th, 2021 | By | Category: 2021-11 nov, Recension

Omslag till StrandenAv Anna Breitholtz Monsén
Bokfabriken, 2021
ISBN 978-91-78357-24-6, inbunden, 415 sidor

Anna Breitholtz Monsén är 47 år och arbetar som författare och digital strateg i Ängelholm. Stranden är hennes debutbok och den första delen i serien om Lina Lantz.

Stranden utspelar sig år 1988 och i nutid. Sextonåriga Erik och Peter har sommarlov i den fiktiva kustorten Sandinge i Skåne och fördriver dagarna på stranden. Peter har en trasslig situation hemma och även problem med vissa personer i sin omgivning. En dag försvinner han spårlöst och det enda han lämnar efter sig är några blodiga kläder på stranden. Hans vänner undrar om han rymt hemifrån eller drunknat.

Drygt trettio år senare återvänder den före detta polisen och livvakten Lina Lantz till Sandinge. Hon har ärvt ett gammalt hus efter en vän till familjen och gjort slut med sin kille, och bestämmer sig för att börja om där tillsammans med sina katter. När en ung man hittas mördad på stranden dras Lina motvilligt in i en utredning som leder henne tillbaka till Peters försvinnande år 1988. Har de olika händelserna något samband?

Anna Breitholtz Monsén gör med Stranden en lyckad debut med en spännande intrig, bra personporträtt och en god portion humor. Titeln på boken anspelar på mördarens modus operandi och på Peters försvinnande som står i centrum. Även om intrigen leder fram till en otäck seriemördare är det här samtidigt en snäll och trevlig deckare. Det har nog aldrig hänt tidigare att expolisen och den som löser mordfallen samtidigt är kattälskare och driver ett kattpensionat! Ibland tenderar handlingen att bli lite långrandig men oftast håller författaren ett bra tempo och kryddar med oförutsedda händelser. Jag gillade också de härliga och detaljerade tillbakablickarna till 1980-talet. Det ska bli intressant att följa Lina Lantz i kommande böcker.

LARS-ERIK HOLM

Anna Breitholtz Monsén

Anna Breitholtz Monsén. Foto Lena Evertsson

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22