STRÅK AV RÖTT

Mar 30th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Stråk av rött

Av Elizabeth George
Careless in red 2008
Översatt av Ulla Danielsson
Norstedts 2009

Lorden och före detta kommissarien vid Scotland Yard, Thomas Lynley, vandrar inkognito längs Cornwalls klippiga kust för att döva sorgen efter hustrun som dött i en dramatisk mordhistoria. Han har sagt upp sig från jobbet för att bearbeta detta trauma. Men – nästan som väntat – hittar han på stranden ett  bylte som visar sig vara den unge kvinnotjusaren Santos Kerne som, vad det verkar, fallit ner från en klippavsats och avlidit. Det visar sig, också som väntat, att det handlar om ett planerat mord, inte om en olyckshändelse.

Utredare på orten är nyskilda och bittra kriminalinspektören Bea Hannagan som tvingar Lynley att stanna tills han kan bevisa vem han är. Han blir givetvis inblandad i utredningen och snart dyker också hans gamla sidekick Barbara Havers upp. Hon har sökt sin försvunne gamle chef som hon anser sig behöva ta hand om i hans svåra stund.

Elizabth George

Den långa, långa serien om Havers och Lynley har blivit något av en evighetsberättelse som älskas av många och som gjort Elizabeth George till ett stort namn inom kriminalgenren.

Det här är kanske inte den starkaste av böckerna i serien, men tillräckligt bra för att man inte ska slänga den i väggen med detsamma. En anledning till att jag tycker det är mängden människor av vilka en hel del inte har ett smack med själva historien att göra.

Cornwall har ett mycket fascinerande kustlandskap och George beskriver det noga, alltför noga faktiskt. Samuel Johnson myntade uttrycket ”kill your darlings” och emellanåt får man känslan av att författaren borde ha vänt sig till honom vid både ett och två tillfällen.

Fast beskrivningen av människorna som hela tiden tycks ha något att dölja är välgjord. Å andra sidan har George skrivit om sådana förr och har rutinen. Synd att den börjar skina igenom.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22