STORMVARNING

Apr 1st, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Stormvarning

Av Michael Katz Krefeld
For stormen, 2007
Översättning Margareta Järnebrand
Forum 2009

Den danska läkaren Maja Holm befinner sig i en liten norsk kuststad. Hon har brådstörtat flytt dit efter sin skilsmässa, och arbetar nu dels på vårdcentralen, dels på sjukhusets akutmottagning. Det hon lämnat i Danmark plågar henne, och hon dövar sin ångest genom att arbeta hårt på långa pass, men också genom att dricka och knapra tabletter.

En akutpatient dör, och Maja tycker sig se ett mord, inte ett självmord, som blir det slutliga omdömet. Jo Lilleengen har varit missbrukare i många år, men är ren sedan flera år – inget tyder på att han börjat knarka igen. Han har köpt en bostad, är på gott humör och planerar att utbilda sig. Då Maja undersöker saken och ställer frågor, möts hon av ett kompakt misstroende och blir motarbetad. Efter att hon personligen attackerats, står det klart att det finns någon som känner sig hotad av hennes efterforskningar.

Maja träffar reportern Stig och inleder ett förhållande med honom, något som visar sig vara klokt, åtminstone ur utredningssynpunkt. Hos honom kan hon sova över då hennes lägenhet blivit muddrad, han har lokalkännedomen som krävs för att tolka det som händer, och han erbjuder behövlig vila från de trakasserier, förföljelser och hot som Maja erfar.

Ytterligare två våldsbrott inträffar, och skeendet eskalerar mot det oundvikliga crescendot i alla nutida deckare: De sista trettio sidorna bildar det obligatoriska infernot av attacker från lejda mördare – attacker som ackompanjeras av ylande snöstormar och iskalla vattendrag. Maja klarar sig som genom ett under, medan hennes förföljare får sitt rättmätiga straff.

michael katz krefeld

Den här romanen fick pris som årets debutantroman av Det Danske Kriminalakademi år 2008, något som inte är svårt att förstå. Det finns schablonmässiga inslag i den: Så är Majas rastlösa disharmoni numera en nödvändig ingrediens i deckare. Alla – från Martin Beck och framåt – är tomma, sorgsna, skilda, osociala och aningen missbrukande, så också Maja Holm. Alla har också ett driv och en dumdristighet nödens stund som gagnar historiens dynamik, men som inte klingar rätt i vår verklighet.

Men den här historien är ändå skriven på ett språk som inte är det enklaste: Spänningspartierna har en viss monotoni över sig, men Majas karaktär och personlighet är  intressant gstaltade, och samspelet mellan Stig och Maja visas på ett bra sätt. Med andra ord bättre karaktärsteckning än mördarjakt.

KERSTIN WALL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22