STORMVAKT

Nov 10th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till StormvaktAv Kristina Ohlsson
Forum, 2020
ISBN 9789137156804, inbunden, 350 sidor

Kristina Ohlsson tillhör de mer erfarna och produktiva deckarförfattarna. Både för vuxna och för barn och ungdom. Hennes böcker har rönt stor uppskattning och roat många.

Den första serien av kriminalromaner hade kriminologen Fredrika Bergman som huvudperson. Intrigerna där var förhållandevis komplexa och konstruerade. När nu Kristina Ohlsson börjar på sin tredje vuxenserie gör hon tvärt om. Hon berättar denna spännande historia rakt upp och ner och utan större åthävor.

Hon lyckas på det viset hålla spänningen intakt genom hela boken. Här finns få dramatiska actionmoment, men det behövs inte. Själva utredandet och gåtan är tillräcklig för att skapa nervkittlingar.

Skådeplats är nästan Läckbergland. Några mil söder om Fjällbacka, närmare bestämt Kungshamn. Här försvinner Agnes en stormig kväll. Hon går ut för att se till båten och kommer inte tillbaka. Mannen och tonårssonen lämnas ensamma. Kriminalinspektör Maria Martinsson blir den som utreder fallet. Samtidigt har hon sina egna problem att hantera, en våldsam man. Inte så ovanligt i deckare av idag, men författaren lyckas ändå undvika schablonstämpeln.

Till Kungshamn flyttar också en stockholmare för att öppna en secondhandbutik. Han heter August Strindberg och börjar sitt leverne genom att gå med i trakten läsecirkel. Given succé med det namnet. Lokalen han övertar är en gammal begravningsbyrå. I köpet ingår även en begravningsbil som August färgar gul. Trots dessa lätt humoristiska inslag är detta i grunden ingen komisk bok.

Fallet med den försvunna kvinnan samt några äldre dödsfall är mycket tragiska och många människors livsöden förändras och ödeläggs i vissa fall.
Allt detta berättar Kristina Ohlsson med en så skicklig penna att jag ifrågasätter alla krångliga deckarintriger jag har läst. Det behöver inte vara mer komplicerat än så här.

NISSE SCHERMAN

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson. Foto Anna-Lena Lundqvist

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22