STORMFÅGEL Rosornas Krig del 1

Mar 12th, 2015 | By | Category: 2015-03 mars, Recension

Omslag till StormfågelAv Conn Iggulden
War of the Roses. Book one: Stormbird, 2013
Översatt av Leif Jacobsen
Inläst av Torsten Wahlund
Bonnier Audio, 2014
ISBN 978-91-7433-272-8, 13 CD, 15 tim 45 min

De brittiska författarna av historiska romaner har någorlunda väl dokumenterade källor att ösa ur innan de sätter sig ner att skriva.

Londonbon Conn Iggulden (född 1971) är inte den förste som i romanform skildrat Rosornas krig, den serie inbördeskrig som i perioder utkämpades om Englands tron åren 1455–1485 mellan husen Lancaster (Röda rosen) och York (Vita rosen). Namnet Rosornas krig användes inte när stridigheterna pågick utan har tillkommit senare och utgår från de olika kungaätternas insignier. Krigen utkämpades av riddare och deras feodala undersåtar. Lancaster hade stöd från västra och norra England medan Yorks anhängare fanns i öster och söder.

Iggulden är en erfaren historisk författare som arbetar med grundlig arkivresearch, vilket märktes redan när han 2003 debuterade med Kejsarserien om Julius Caesar (Roms portar, Kungars död, Svärdens fält, Krigets gudar och Gudarnas blod) samt serien om det mongoliska riket (Stäppens krigare, Bågens mästare, Bergens väktare, Silvrets rike och Dynastins arvinge).

Stormfågel inleds 1403 då fromme och ständigt bedjande Henry den VI ska krönas till konung. Han är bräcklig och svag och måste förlita sig på sina närmaste män, spionmästaren Derry Brewer och William de la Pole, hertigen av Suffolk, för att styra riket. 
Men det finns många som minns och idoliserar hans far som var en stark krigarkung. Det gör inte minst Richard Plantagenet, hertig av York, som dessutom har anspråk på tronen.

England har territorier i Frankrike och Henry vill ingå ett fredsavtal med franske kungen och en eftergift är att han äktar den unga franska adelsdamen Margaret av Anjou. Så sker men hos engelsmännen i Frankrike jäser det när avtalet resulterar i att de blir av med sina egendomar och måste flytta. Även i öriket finns ett motstånd och hela kungariket är i fara när hovintriger pågår och en upprorsarmé ledd av Jack Cade börjar vandra mot London.

Sin vana trogen tar Iggulden namn från den historiska hyllan och ger sig attan på att fylla dem med blod och känslor. Vissa skeenden är komprimerade, personerna har av översättaren fått behålla sina namn utan försvenskning och för spänningens skull har författaren hittat på personer som, om de inte funnits, borde ha existerat (som han skriver i det intressanta efterordet).

Det är späTorsten Wahlundnnande nästan hela tiden, även om stridsscenerna ibland känns upprepande, som om man nyss läst dem i ett tidigare kapitel. Man får också förståelse för hur de stackars franska soldaterna kände sig när de stod inför engelska långbågeskyttar vars pilar väl närmast kan kallas den tidens riktade missiler. Grymheterna är många, både på och utanför slagfälten.

Boken är alldeles utomordentligt väl inläst – snudd på gestaltad – av prisbelönte skådespelaren Torsten Wahlund (född 1938). Man förstår att han är en eftersökt inläsare av ljudböcker.

KJELL E. GENBERG

Conn Iggulden

Conn Iggulden. Foto Ben Gold

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22