STORMFÅGEL
Sep 28th, 2020 | By ansvarig | Category: 2020-09 sep, RecensionAv Lena Ebervall och Per E Samuelson
Piratförlaget, 2020
ISBN 978-91-642-0694-7, 414 sidor
Lena Ebervall och Per E. Samuelson är advokaterna som skriver om kända fall i svensk kriminalhistoria i romanens form. De debuterade 2008 med Ers majestäts olycklige Kurt om Kurt Haijby och hans förhållande med Gustav V. Därefter kom Mördaren i folkhemmet (2012) om Olle Möller, Bombmannens testamente (2014) om Lars Tingström, Florence Stephens förlorade värld (2016) och Domardansen (2018) om domaren som förskingrade miljonbelopp. Den nu aktuella Stormfågel handlar om Jane Horneys liv.
Jane Horney var en svensk kvinna som misstänktes spela en underrättelseroll i det tyskockuperade Danmark under andra världskriget. Det är oklart och omdiskuterat vilken hennes roll i så fall skulle ha varit. Danmark ansåg henne vara spion för Tysklands räkning, medan Sverige och Tyskland förnekar uppgifterna. Jane Horney mördades 1945 av den danska motståndsrörelsen på en fiskebåt i Öresund.
Detta är den första bok av Ebervall och Samuelson jag läser. Författarparet har gjort en gedigen research och klätt Jane Horney liv och öde i romanform. De har valt att kalla Stormfågel för en sann roman. Skildringen ger en trovärdig och nyanserad bild av Jane Horney som ung och vacker, aningslös och modig på gränsen till dumdristig. I en manlig värld av SS-officerare och Gestapomän, dubbelspioner och agenter rörde hon sig mellan Stockholm, Köpenhamn och Berlin utan att förstå vilket farligt hon levde.
Det har skrivits flera böcker om Jane Horney, både för att måla upp henne som en Mata Hari och för att försöka rentvå henne. Hennes fiender svärtade ner hennes namn i decennier efter krigets slut. Osäkerheten om hennes roll har dock levt kvar. Tills nu. Ebervall och Samuelson går systematiskt igen hennes liv, och med juridisk logik analyserar de tillgänglig dokumentation och benar upp Jane Horneys förehavanden, så att det står klart att hon var en levnadsglad, naiv och vänfast person. Hon var gift med journalisten Herje Granberg vid Aftonbladet under en tid, och följde med honom till Berlin där han var korrespondent under andra världskriget.
Äktenskapet sprack 1943 och hon rekryterades till den svenska militära underrättelsetjänsten med kodnamnet “Eskimå” och fick täckanställning hos Skandinavisk Telegrambureau i Köpenhamn. Flera av hennes informantrapporter finns bevarade hos Riksarkivet. År 1944 kom uppgifter från den danska motståndsrörelsen att Horney var tysk spion. Hon greps av svensk säkerhetspolis efter påtryckningar från den danska motståndsrörelsen, satt anhållen i två veckor, men släpptes då svenska säkerhetspolisen inte kunde finna något som tydde på att hon skulle vara tysk spion. Trots misstankarna fortsatte hon att resa till Köpenhamn och fick en dödsdom utfärdad av den danska motståndsrörelsen.
Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpenhamn ger härliga miljöer där dramat utspelar sig. Deras uppfattning om vem Jane Horney var är intressant. De målar upp bilden av en genomsympatisk och levnadsglad person som rastlöst och naivt går mot sin egen avrättning. Var hon verkligen så aningslös? Ville hon inte se vad som kunde hända eller förstod hon inte spelet? Oavsett vilket blir resultatet en spännande spionthriller med stor portion verklighet. En riktigt bra bok!
LARS-ERIK HOLM
Extramaterial:, förlagets videointervju: https://www.piratforlaget.se/2020/09/08/vem-var-jane-horney/
Seminarium från Bokmässan: https://bokmassan.se/programs/true-crime-hur-sant-far-man-skriva/
Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22