STORMEN

Sep 30th, 2016 | By | Category: 2016-09 sep, Recension

Omslag till StormenAv Steve Sem-Sandberg
Albert Bonniers Förlag, 2016
ISBN 978-91-0-015510-0, 274 sidor

Sem-Sandberg har skrivit en utomordentlig och spännande skildring om människor på den fattiga norska ön utanför Oslo. Här finns spådomar om framtiden men också tentakler bakåt till det nazistiska partiet Nasjonal Samling som leddes av landsförrädaren Vidkun Quisling.

Amatörbotaniken och agronomen Jan-Heinz Kaufmann inrättade före andra världskriget en koloni för mindre bemedlade storstadsbarn på Innanön men han utförde också vetenskapliga experiment på dem, vilket resulterade i att han som tidigare minister under kriget fängslades för landsförräderi när freden kommit.

Dit kommer 1995 Andreas Lehman för att reda ut sin styvfars dödsbo. Detta är bakgrunden till Steve Sem-Sandbergs Stormen och det är ingen tillfällighet att boken har samma namn som William Shakespeares sagospel, en av de sista pjäser han skrev innan han avled 1616. Persongalleriet har likheter, huvudpersonen Andreas har ett komplicerat förhållande till sin syster och man sugs in i berättelsen av Sem-Sandbergs poetiska men ändå precisa prosa. Men det som förefaller vara dokumentärt är samtidigt bedrägligt eftersom författaren invaggar läsaren att först tro på det som förefaller vara sanning men efterhand tycks vara tvärtom.

Myter kan vara svåra att bemästra, liksom hat och ovilja blir det när det gått i arv länge. Vissa skulder tycks vara extra svåra att sona.

Steve Sem-Sandberg föddes 1958 och är bosatt i Wien. Romanen Theres belönades med Aftonbladets litteraturpris 1997, Ravensbrück nominerades 2003 till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris och Härifrån till Allmänningen (2005) till Sveriges radios litteraturpris. 2007 fick han Sorescupriset av Rumänska kulturinstitutet och 2009 erhöll han De Nios stora pris. Romanen De fattiga i Łódź tilldelades Augustpriset 2009 för årets bästa skönlitterära bok.

PER MAGNUSSON

Steve Sem-Sandberg

Steve Sem-Sandberg. Foto Fredrik Hjerling

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22