STONE BRUISES

Nov 13th, 2014 | By | Category: 2014-11 nov, Recension

Omslag till Stone bruisesAv Simon Beckett
Bantam Press, 2014
ISBN 978-0-593-07329-2, 319 sidor

Boken är helt olik de tidigare av Beckett. Detta är snarast en thriller med många frågor som får svar först i slutet.

Huvudpersonen Sean är på flykt i Frankrike. Han har lämnat England i hast, men varför får vi inte veta. När han hoppar över ett stängsel  för att inte uppmärlsammas av en polisbil som passerar, trampar han på en fälla som smäller till runt benet. Försöken att komma loss misslyckas. Han svimmar  och vaknar senare i en lada.

Gården han kommit till ägs av en bonde, Arnaud, med två döttrar,  Mathilde och Gretchen. De  försöker gömma Sean för sin pappa. När denne upptäcker Sean blir han först arg, vill köra bort honom. Men så får Arnaud den goda idén att låta Sean arbeta medan hans  skada läker. Han ska reparera en stenvägg i huset. Till en början blir det riktigt besvärligt att klättra upp på byggnadsställningen, knacka loss och lyfta ner stenarna,  för att  till slut lägga på murbruk och få stenarna på plats.

Sean förstår att familjen är mycket isolerad. Inga besök. De åker in till byn bara när de måste.

Frågorna hopar sig: Vem är far till Mathildes lille son? Vad gömmer sig  i den lilla sjön? Vart har deras dräng, Louis, tagit vägen?

Ett blodigt familjedrama följer. Sean blir vittne till händelserna. Hans plan att återvända till London och reda ut vad som  hände där, innan han begav sig till Frankrike, grusas. Polisen förhör honom grundligt. Till slut  förstår de att Sean är oskyldig. Han blir fri och får resa hem till London mot löfte att återvända till rättegången.

I London ställs Sean  inför rätta och döms till ett villkorligt straff. Han far  tillbaka till Frankrike och vittnar om vad han såg. När han tar sig till den övergivna gården har den redan börjat förfalla. Han tar hand om den stackars trebenta hunden Lulu som han blivit fäst vid.

Tillsammans drar de vidare. Sean upptäcker att det till och med är lättare att lifta i sällskap med en hund!

BENGT HEURLIN

Simon Beckett

Simon Beckett. Foto Hilary Beckett

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22