STJÄRNKLART

Jun 26th, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till StjärnklartAv Lars Wilderäng
Ponto Pocket, 2015
ISBN 978-91-74752-11-3, 404 sidor

Detta är en technothriller i högt tempo, likt hans tidigare romaner Midvintermörker och Midsommargryning. De två tidigare var aningen övertekniska i sina beskrivningar men i Stjärnklart har författaren dämpat detta och kanske lagt på ett kol extra i tempot i stället.

Historien är en dystopi av rang. Det börjar med att mobiltelefoner dör, sedan blir datorernas och TV-apparaternas skärmar svarta, de moderna bilarnas chips fallerar och vägarna förvandlas till bilkyrkogårdar och människorna drabbas av ont i halsen alltmedan världen förlorar sig i ett kaos.

Lars WilderängWilderäng bygger nogsamt upp sin historia och placerar ut de rätt många människor som behövs förde parallella berättelserna. Alla har de gedigna kunskaper inom sina respektive yrkesområden, från elitsoldaten Gustaf Silverbane till överlevnadsexperten Filip Stenvik till programmeraren Anna Ljungberg och sagan om deras inbördes möten och historiens utveckling gör Stjärnklart till en bladvändare för den spänningssökande.

Samtidigt kan man – om man ser lite allvarligare på saken – se hur Wilderäng påpekar var och hur det finns sårbarheter hos det moderna samhället. Hans bot för soten tycks höra hemma i Darwins tes om ”survival of the fittest”.

Wilderäng skriver för det mesta bra men har förkärlek för vissa ord som dyker upp väl ofta och en del meningar borde ha lästs igenom ett par gånger till.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22