STJÄRNFALL

Jul 30th, 2015 | By | Category: 2015-07 juli, Recension

Omslag till StjärnfallAv Lars Wilderäng
Massolit Förlag, 2015
ISBN 978-91-87783-38-8, 396 sidor

Detta är, precis som hans tidigare romaner, en technothriller i högt tempo och av dem gillade jag nog Stjärnklart bättre än Midvintermörker och Midsommargryning, vilket kanske framgår av min recension av den boken (https://www.dast.nu/recension/stjarnklart). Liksom den är Stjärnfall en berättelse som verkar specialskriven för dystopiska preppare och andra människor med förkärlek för foliehattar och självförsvarsteknik. Bakgrunden är att alla datorer och mobiltelefoner samt allt annat som drivs av elektronik har krossats under den så kallade Nedsläckningen som berodde på elektroniskt damm och nu tio år efteråt finns den kunskap överlevarna kan komma åt i sällsynta böcker. Och folket börjar vänja sig vid att vara utan elektronik och mer eller mindre accepterar det som skett och sker.

Lars WilderängWilderäng fortsätter nogsamt med sitt bygge. Läsaren får veta hur det är att leva i ett samhälle så olikt vårt. Många av de personer vi mötte i förra boken – elitsoldaten Gustaf Silverbane, överlevnadsexperten Filip Stenvik och programmeraren Anna Ljungberg – finns kvar och lotsar oss genom underhållande episoder med högteknologi (faktiskt) och lågteknologi. Författaren lyckas – konstigt nog – göra historien om ett Sverige i gungning riktigt trovärdig

Det är inget samhälle man vill leva i. Silverbane har blivit något av diktator i Federationen Västra Götaland, papper är värt mer än guld och om man får en infektion spelar det ingen roll hur mycket papper man har, risken att dö är ändå omåttligt stor. Äganderätt är en bortsopad storhet och att försöka förbereda sig mot allt verkar inte heller vara så bra. Tydligen är allt elände endast ett preludium, mänskligheten tycks stå inför ett mycket större hot.

Wikipedia avslöjar att Lars Johan Wilderäng föddes med efternamnet Olofsson i Trollhättan den 19 juni 1970. Han har tidigare arbetat i IT-branschen, driver bloggen Cornucopia? som handlar om finans, ekonomi, miljö och politik och han är dessutom ansluten till det tillväxtkritiska nätverket Steg 3. Film-och tv-rättigheterna till Stjärnklart är sålda till produktionsbolaget Bob Film.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22