STIEG TRENTERS STUREMORDET

Sep 13th, 2015 | By | Category: 2015-09 sep, Recension

Omslag till Stieg Trenters SturemordetAv Jakob Nilsson
Kartago förlag, 2015
ISBN 9789175150758, 94 sidor

Året är 1962 och den berömde fotografen och amatördetektiven Harry Friberg besöker Sturebadet i Stockholm när en tatuerad badgäst plötsligt faller ner genom glastaken framför honom. Snart kretsar utredningen kring fyra kvinnor och en fransk nationalist som alla av någon anledning har med varandra att göra.

Detta är den tredje Stieg Trenter-romanen som Jakob Nilsson gjort en serieversion av. Den så kallade Tintin-stilen fungerar utmärkt då den gammalmodiga stilen förstärker känslan av ett nu bortglömt Sverige. Däremot är jag osäker vem som egentligen serien är riktad till. En ny, ung publik? Eller halvgamla stötar som nästan minns tiden den begav sig? Jag tror inte Nilsson egentligen tänkt på det utan gjort denna serialisering av personligt intresse. Det är troligen inget kommersiellt smart val, men ett man kan respektera.

Personligen gillar jag Stockholmsporträttet mycket mer än själva storyn. Det händer mycket hela tiden och det är inte lätt att hänga med. När mördaren till slut avslöjas kände jag bara ett stort “jaha?” Jag har inte läst orginalet så det är möjligt att Nilsson följt Trenter slaviskt, men jag tror storyn hade mått bra av att låta läsaren få en chans att kunna lista ut vem mördaren är själv.

JOHANNES GENBERG

Jacob Nilsson

Jacob Nilsson. Foto Gabriel Liljevall

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22