STHLM GROTESQUE

Nov 29th, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Recension

Omslag till Sthlm GrotesqueAv Hanna Lindberg
Norstedts, 2017
ISBN 978-91-1-307409-2, 439 sidor

Helena Lindbergs debutroman STHLM Confidential kom ut på det lilla förlaget Orda och blev genast uppmärksammad. När nu hennes uppföljare ligger på bokhandelsdiskarna är det en bok från ett förlag med betydligt mer muskler. Det är inte nödvändigt att ha läst föregångaren men det kan å andra sidan inte skada att göra det för att från början lära känna författarens huvudpersoner, journalisten Solveig Berg och skandalfotografen Martin ”Lennie Lee” Lenholm.

STHLM Confidential utspelade sig i Stockholms glittrande och exklusiva klubbvärld där pengar är viktiga för ägarna och gästlistorna för klientelet. Lindberg har inte förflyttat sig alltför långt i den nya romanen, bara till restaurangbranschens egen Oscarsgala Guldkocken dit alla som räknas – och vill räknas – inom krognäringen finns på plats när vinnaren ska koras. Där finns naturligtvis också Solveig Bergs arbetsgivare och chefredaktör Vanja Stridh och när hon blir skjuten av en okänd gärningsman utbryter naturligtvis kaos.

Polisutredningen kör fast och Solveig, en journalist som drivs av ett viss hävdelsebegär, bestämmer sig för att ta reda på sanningen bakom dådet. Till sin hjälp har hon den förut så uppburne Lennie Lee som legat i träda de tre senaste åren. Men Solveigs grävande uppskattas inte i branschens alla slutna rum. Ju närmare pudelns kärna hon kommer desto farligare blir det för henne.

Historien drivs fram i högt tempo efter en startsträcka med medioker fart. Lindberg skriver effektivt och med viss svärta i humorn. Journalister och fotografer är, eller har åtminstone varit, stapelvara i deckare men författaren har lyckats göra dem annorlunda och aningen intressantare i denna moderna miljö.

En annan fördel med romanen är att författaren saknar ärende, även om hon antyder en del om den sexism som förekommer inom matindustrin. Miljöerna är väl tecknade, personerna pregnanta och hela historien underhållande.

Stockhomsjounrnalisten Hanna Lindberg är född 1981 och har som digital redaktör på Bonnier Tidskrifter under många år bevakat krogvärlden. Numera är hon frilansjournalist. Författardebuten kom 2014 och STHLM Confidential har hittills sålts till ett tiotal länder.

ROSA MATTSSON

Hannas webbplats: https://hannalindberg.com

Hanna Lindberg

Hanna Lindberg. Foto Urban Andersson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22