STENBERGAMANNEN En roman med verklighetsbakgrund

Oct 21st, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till StenbergamannenAv Trygve Bång
Frivolt Förlag, 2017
ISBN 978-91-9977143-9-6, 212 sidor

I slutet av 1980-talet härjade en pyroman i Stenberga utanför Vetlanda. Pyromandåden kulminerade den 14 april 1989 då brandkåren kallades till fem bränder samtidigt. I ett av husen, där också ett 60-tal djur dog i lågorna, hittade man det äldre syskonparet Gunnarsson. Först trodde man de mänskliga offren överraskats av elden och inte lyckats ta sig ut men vidare utredning visade att de mördats.

Trygve BångNu började polisen bevaka gårdarna dygnet runt och efter en månad lyckades man gripa mannen som tidningarna gett namnet Stenbergamannen. Det visade sig att han hette Sten Johansson, var född 1938 och lektor i samhällskunskap. Till sist erkände han, först för sin hustru och sedan för polisen. Förhören visade på en synnerligen förslagen gärningsman. Lektorn hade planerat grundligt och sett till att lägga ut villospår av det mest ovanliga slag. Han skar till exempel av fingertoppen på ett offer och använde det för att placera ut falska fingeravtryck på de olika brottsplatserna. Andra märkliga ingedienser var att halshuggna gäss och döda lamm hade hängts i träd.

Själv uppgav Johansson att han mördat mannen för att han trodde att hans hustru haft en affär med honom. Han lockade mannen hem till sig där han först slog honom i huvudet och sedan sköt honom. Sedan åkte han hem till offrets syster och sköt henne också innan han tände på huset.

Johansson var onekligen en dubbelnatur. Han hade levt med sin hustru – som var lärare, aktiv inom kyrkan, en kraftkvinna som tog stort ansvar för deras gård, djur och skog – i tjugofem år och fått fyra barn utan att hon haft en aning om vad han haft för sig. Han hade ett överdrivet ego och var mycket intelligent men empatin var det sämre med.

Författaren till Stenbergamannen, Trygve Bång, har intervjuat huvudpersonen och försöker förstå hur han blev som han blev. Där har han haft hjälp av Johanssons dagböcker. Mycket av boken ägnar han åt hustrun som får något av ett beundrande skimmer omkring sig, tydligen med all rätt.

Det är tänkbart att det motiv Johansson uppgav för mordet inte är hela sanningen. Från början av 1960-talet fram till 1981 eldhärjades en mängd ladugårdar och uthus i Stenberga. 1982 dömdes Sten Johansson mot sitt nekande till sju års fängelse för två fall av grov mordbrand.

Eksjö tingsrätt spekulerade i om mordet i själva verket berodde på att Johansson ville få upprättelse för misstankar som tidigare riktats mot honom.

Han dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet och sju mordbränder. Han ansökte så småningom att få straffet tidsbestämt och i november 2007 bestämdes det till 29 år. Han släpptes efter att ha avtjänat två tredjedelar av tiden. Att han inte fått tidsbestämt straff tidigare berodde på att hans brott ansågs präglat av total hänsynslöshet.

Bång har arbetat fyra år med boken och man kan bara lyfta på hatten inför det grundliga arbete han gjort och inför det gedigna resultatet.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22