STATSMINISTERN I TRUBBEL: GOTLAND OCKUPERAS

Aug 15th, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Recension

Omslag-till-Statsministern i trubbel: Gotland ockuperasAv Micael Ullerteg
Havskusten förlag, 2013
ISBN 9789163717239, danskt band, 528 sidor

Författaren ämnar göra en romanserie av detta, men denna första del har det tagit åtta år att skriva. Med den takten blir det inte så många böcker till med tanke på att han är född 1958. Troligen är det hans stora intresse för politik och samhällsfrågor som fått honom att skriva den här boken.

Titeln anger precis vad det är frågan om. Gotland ockuperas! Det är inte första gången den ön blir militärt beslagtagen i bokform. Lars Wilderäng lät ryssarna komma för några år sedan i Midvintermörker. Skillnaden i Ullertegs bok är att det är gotlänningarna själva som försöker frigöra sig från Sverige. Det är naturligtvis en tänkvärd historia där det går att dra paralleller till många andra länders frigörelser eller olika områdens strävanden efter detta.

Micael UllertegUllerteg beskriver både underhållande och spännande den politiska process som sätts igång i Sverige efter den gotländska ockupationen. Han verkar ha tänkt igenom problematiken ordentligt. Statsministern (KD) och oppositionsledaren (S) står i centrum och leder gemensamt arbetet. De svetsas ihop på mer än ett sätt. Bokens actionhjälte är en kvinna som leder XO, en organisation för extraordinära insatser. I det sällskapet finns bara vältränade Modesty Blaiseliknande kvinnor.

Grundhistorien är intressant och tankeväckande. Bokens karaktärer (där man kan misstänka att några lånat drag av verkliga personer) är däremot förhållandevis ointressanta. De konsumerar ofantliga mängder alkohol, vilket förefaller orealistiskt med tanke på vad de har att arbeta med. Mat- och dryckesfrosserier efterföljs också av andra typer av orgieliknande händelser. Berättelsen hade inte behövt den kryddningen även om det också är en form av gestaltning.

Jag misstänker att författaren inte litade tillräckligt på sin Gotlandsintrig. Därför har han en parallellhistoria med en sprängning av Ölandsbron som endast perifert hänger ihop med grundberättelsen. Den bokserie författaren planerar kunde redan här ha varit två böcker, också med tanke på att sidantalet är över 500 sidor. Ölandsavsnittet är för övrigt det mest spännande och dramatiska i boken.

Jag antar att boken är korrekturläst. Trots det har det släppts igenom så många avstavningsfel att det till sist blir ganska irriterande. Nu låter jag som en sur gammal gubbe, men en sådan enkel rättelse hade inte varit svår att åstadkomma.

Bokserien kommer förmodligen att fortsätta och då får vi säkert träffa Angelica Burman (XO-chefen), Reidar Olheden (statsministern) och Anna Ulfsberg (oppositionsledaren) igen. Jag är faktiskt lite intresserad av hur det ska gå för dem framöver. Både privat och politiskt.

NISSE SCHERMAN

Förlag och författare: https://www.havskusten-forlag.com/

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22