STADEN SOM RESTE SIG UR ASKAN Arkitekturguide till Sundsvalls stenstad

Sep 14th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Staden som reste sig ur askan

Av Nils Johan Tjärnlund
Carlssons 2009

Jag är mycket förtjust i skildringar av svenska städer och en av de platser i landet som har en sällsynt dramatisk historia är Sundsvall i Medelpad. Dess centrum kallas Stenstan och är troligen den enda plats i Sverige utanför Stockholm som har ett överflöd av vackra hus från 1800-talets slut. Det beror på att staden byggdes upp efter den förödande branden 1888.

Sundsvall liknar ingen annan svensk stad eftersom olika byggherrar och arkitekter arbetade där samtidigt. Det var bråttom att få fram byggnader för alla tänkbara funktioner vilket gjorde att Sundsvalls Stenstad fick många ansikten.

Nils Johan Tjärnlund

Nils Johan Tjärnlund, vetenskapsjournalist och historiker bördig från Sundsvall, har skrivit en faktaspäckad och synnerligen intressant bok om hur ”bondbyn” Sundsvall blev en riktig stad. Inte nog med att den är en vägvisare för alla arkitekturintresserade som bor i eller besöker staden, boken är en underbar historik över orten. Här beskrivs i text och bilder (både i färg och svartvitt) ett 70-tal hus, de människor som bott i dem och relevanta händelser som inträffat där. Anledningen till att Sundsvall fick en sådan utformning berodde på att affärsmän – inte minst rika sågverksägare – och andra ur den välbärgade borgarklassen ville ha en stad som kunde imponera genom dramatisk arkitektur, konst och inte minst lyx. Den lyxen fanns ofta inomhus och bilderna av den är magnifika.

Tjärnlund berättar naturligtvis om den stora branden som orsakades av en gnista från en båt i Selångersån, om återuppbyggnaden, om livet i staden och dess ytterområden under slutet av förrförra seklet och om de arkitekter som genomförde återuppbyggnaden.

Det är Sundsvalls museum som sett till att bildmaterialet kommit förlag och författare tillhanda. Tidigare fanns en bok om Stenstan, men den blev snabbt slutsåld och det fanns behov av en ny.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22