STÅ UPP OCH DÖ

Apr 27th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Stå upp och dö

Av Roger Adamsson
Voltaire Publishing 2009

Fler och fler böcker, även om det fortfarande inte är många, kommer ut som orginalpocket. Det är sympatiskt att nya böcker direkt kan bli tillgängliga för en större publik. Oftast är det, precis som här, en debutant på ett mindre förlag, även om nu Voltaire Publishing inte tillhör de allra minsta.

Roger Adamsson är född i Frankrike 1955 och har en brokig bakgrund. Han har tidigare skrivit manus för lokalrevyer och deras komiker, men detta är hans debutroman. Huvudpersonen i boken är en ganska misslyckad journalist som ständigt adderar sina problem ovanpå varandra. Handlingen tilldrar sig i Stockholm och det märks tydligt. Det kan t.ex. vara svårt för utomstående att förstå att Sibirien inte ligger i Ryssland i stället för i Vasastan.

Annars cirklar handling mest runt mordoffret, den giftige ståuppkomikern Sture ”Spyflugan” Lamming. Ståuppkomikinslagen är nu tyvärr på en ganska låg nivå, inte speciellt roliga helt enkelt. Boken är skriven i ren Raymond Chandleranda, med en ganska ironisk och misslyckad huvudperson som genom att besöka olika platser och personer på konstiga vägar tråcklar sig fram till gåtans lösning. Samtidigt slänger han sig med ironiska och livströtta kommentarer. Men till skillnad från Chandler använder Adamsson få våldsinslag.

Man kunde kanske också ha önskat sig lite mer driv i berättelsen, men på det hela taget lovar debuten mera. Beskrivningen av journalisten, berättarjaget, är också i knapphändigaste laget. Man blir lite nyfiken på hans utseende, hans bakgrund och vad som driver honom.

Med lite mer omsorg nedlagd på person- och miljöbeskrivningar kan nog Roger Adamsson utvecklas till en hygglig deckarfattare.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22