SPRICKOR I JÄRNRIDÅN Svensk underrättelsetjänst 1944–1992

Nov 1st, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Recension

Omslag till Sprickor i järnridånAv Wilhelm Agrell
Historiska Media, 2017
ISBN 978-91-7545-547-1, 352 sidor

Svensk underrättelsetjänst har inte alltid fungerat hundraprocentigt. Som Wilhelm Agrell påvisar i Sprickor i järnridån har den till och med varit skrattretande usel under vissa perioder under kalla kriget. Agrell är expert på underrättelseanalys och har kommit ut med ett flertal böcker i ämnet. Här har han koncentrerat sig på att göra en översiktlig redogörelse för hur denna organisation fungerat, dess syften och relationer till kolleger i andra länder. Han tar avstamp i andra världskrigets slutskede och berättar, med utgångspunkt från två tidigare hemligstämplade tjänstedagböcker från det så kallade T-kontoret, skrivna av chefen Thede Palm och hans medhjälpare Curt Andreasson om Sveriges relativt viktiga roll i det krig som skulle komma att kallas det kalla.

Det började på sätt och vis med en framgång. Redan 1940 lyckades matematikprofessorn Arne Beurling på två veckor, med hjälp av enbart papper och penna, att knäcka det tyska kryptot. Sedan blev det sämre, även om man lyckats undvika en konflikt med Sovjetunionen trots 50-talets infiltrationer i Baltikum. Det skulle ta tid innan storspionen Stig Wennerström avslöjades och sedan föll ju Sovjet 1992. Däremellan tvingades man hantera en Kubakris.

Trots det torra historikerspråket (Agrell är inte ute efter litterär berömmelse, fast boken har förstås nominerats till Stora Fackbokspriset 2017) glimmar humorn i en hel del av de episoder som berättas. Man får också en djupare insikt i den svenska politikens kappvändning i slutet av kriget. Små mutor kom också till användning under den alliansfrihet som väl fortfarande inte är alldeles trovärdig.

Wilhelm Agrell är gammal underrättelseman och numera historiker med inriktning på freds- och konfliktvetenskap. Han är professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Wilhelm Agrell har tidigare skrivit följande böcker för Historiska Media: Fred och Fruktan. Sveriges säkerhetspolitiska historia 1918–2000 (2000), Svenska förintelsevapen (2002),  Venona. Spåren från ett underrättelsekrig (2003), Skuggor runt Wallenberg. Uppdrag i Ungern 1943–1945 (2006), Stockholm som spioncentral (2006),  Maskerad front. Kalla krigets underrättelsehistoria (2008) och Vem kan man lita på? Den globala övervakningens framväxt (2015).

BROR ANDERSSON

Wilhelm Agrell

Wilhelm Agrell. Foto Gunnar Menander

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22