SPIONJÄGAREN Säpo, IB och Palme, del 2

Jun 3rd, 2014 | By | Category: 2014-06 juni, Recension

Omslag till Spionjägaren del 2Av Olof Frånstedt
ICA Bokförlag
ISBN 978-91-534-3964-6, 304 sid

I min anmälan av första delen av denna bokserie förutspådde jag att del två troligen skulle bli minst lika intressant eftersom Frånstedt där lovar att offentliggöra sin egen analys av mordet på Olof Palme. När detta inträffade var författaren bosatt i Malaysia och drog sig till minnes ett samtal med en kvinna som tillhörde en grupp som höll uppsikt på människor hon kallade ”extremister på vänsterkanten”. Hennes spaningsgrupp åkte moped eller motorcykel och kommunicerade via walkie-talkies. Den minnesgode erinrar sig att just walkie-talkies var ett samtalsobjekt i Palmeutredningens inledning. Syftet verkade vara att be Säpo hålla sig undan om de träffade på gruppen. Frånstedts teori är att kvinnan var lierad med IB, som styrdes av militären i samarbete med socialdemokraterna och bygger detta på att uppgifterna om kvinnans grupp överlämnades till IB av Säpo.

Om polisutredningen av statsministermordet har inte Frånstedt mycket gott att säga. Den var ett haveri och den största galenskapen var att låta Hans Holmér (”en omdömeslös streber”) ta befälet och i stället för att behandla fallet som ett mord bestämde sig för att det handlade om en konspiration. De åklagare som enligt praxis ska leda utredningar backade och satte aldrig ner foten där det behövdes.
Det blev en analys, en nedslående analys. Det fanns spår som aldrig följdes upp innan de kallnat helt.

Olof FrånstedtDel ett handlade om de händelserika 60- och 70-talen. Här håller vi oss inom samma tidsramar och Frånstedt berättar bland annat om den beryktade Bordellaffären där polisen såg till att kunderna behandlades med silkesvantar medan de inblandade kvinnorna hängdes ut på det mest skamliga vis.

Precis som tidigare fortsatte den eviga brottningsmatchen mellan militären och Säkerhetspolisen. Mycket handlade om jakten på spioner. Alla blev inte gripna. Frånstedt verkar ganska övertygad om att det fanns en centralt placerad agent inne hos superhemliga Försvarets Radioanstalet (FRA).

En stor del av boken upptar bekymren med Informationsbyrån (den socialdemokratiska organisation som sysslade med olaga åsiktsregistrering och som när den avslöjades blev orsak till att Jan Guillou och Peter Bratt fängslades). Man måste medge att IB var grundliga. I stort sett allt dög för att man skulle anse att en person utgjorde en risk för Sveriges militära säkerhet – om man så bara var medlem i den lokala Konsumbutikens medlemsråd. Författaren anser att både Guillou och Bratt dömdes på falska premisser. I stället pekar han ett anklagande finger mot de socialdemokratiska toppolitiker, Anders Thunborg och Pierre Schori, som han redan i förra boken avslöjade som källor till underrättelseorganisationen IB. I höstas fick detta avslöjande och andra läckta hemligheter Säpo och åklagarkammaren för säkerhetsmål att anmäla Frånstedt till justitiekanslern (JK). Det hade de inget för. JK lade ner ärendet.

Denna del är för all del lika välskriven som den tidigare men innehåller statistiskt siffermaterial, som i och för sig är intressant, men drar ner lästempot betydligt.
Det var under åren 1967–1978 som nu 84-årige Olof Frånstedt var chef för Säkerhetspolisens operativa avdelning och hade ansvar för kontraspionaget – alltså att avslöja utländska spioner som verkade i Sverige. Därefter arbetade han som länspolischef i Göteborg innan han till sist hamnade i den privata säkerhetsbranschen.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22