SPIONER OCH SPIONER SOM SPIONERAR PÅ SPIONER

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av Tore Forsberg
Hjalmarson & Högberg 2003

Likt vårens blommor slår de ut, lyser skarpt en kort tid och ropar se mej, se mej. För att sen snabbt vissna och bli glömda. Jag tänker förstås på mängden av mer eller mindre självbiografiska och mer eller mindre välskrivna böcker av spioner. Några ger en liten pusselbit, de flesta förblir hyllvärmare.

Men det finns undantag. Ett strålande svenskt exempel på intressant och faktarik berättelse och spännande möten med hemliga och offentligt kända människor är Tore Forsbergs 500 sidor tjocka bok Spioner och spioner som spionerar på spioner.

Forsberg är inte vem som helst. Han arbetade i det svenska kontraspionaget i mer än 30 år, mesta tiden som chef. Han var med om att ringa in alla de stora landsförrädarna och skildrar det mödosamma inringandet på ett sakligt och spännande sätt. Stig Wennerström hade man de första misstankarna mot redan på 30-talet. Han greps 1963.

Tore Forsberg pensionerades 1998 och har jobbat med boken i fem år. Han har gjort intervjuer med säpofolk, avlyssnare och kontorspersonal. Lite i förbifarten skriver han ett kapitel om att Olof Palme mördades av misstag. Det var helt enkelt en förväxling. Han friar de spiondömda Fritjof Enbom och Hugo Gjerswold, som satt i tio år på Långholmen.

Vid en spiontät pressträff i Stockholm i mars berättade Tore Forsberg livfullt om boken och presenterade en hel panel av säkerhetsfolk och en operasångerska som ofrivilligt härbärgerat en sovjetisk spion. Bokens styrka är rikedomen på fakta, de historiska återblickarna, det raka, enkla språket. Lika spännande som en riktigt bra thriller. Läs den!

CARLÖSTEN NORDMARK

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22