SPIONEN BERGLING

May 29th, 2022 | By | Category: 2022-05 maj, Recension

Omslag till Spionen BerglingAv Jonas Bonnier
Albert Bonniers förlag, 2022
ISBN 9789100191412, inbunden, 360 sidor

Jonas Bonnier har mutat in ett särskilt deckarområde: han skriver och fabulerar kring verkliga  och mycket kända brott, som senast sekten i Knutby. Den nya romanen handlar om säkerhetspolisen och reservofficeren Stig Bergling som spionerade för Sovjetunionen  1973–1977. Han tjänade 67 000 kr på sitt extraknäck och dömdes till livstid 1979. Han och hans dåvarande hustru Elisabeth gjorde 1987 en mycket uppmärksammad rymning till Sovjet.

Kring detta spinner Jonas Bonnier sin roman. Han har tre huvudpersoner som handlingen kretsar kring – Bergling själv, ungdomsvännen och departementssekreteraren Lukas Nilsson och den ryska majoren Nikolina Orlova. Lukas Nilsson är en lovande men tillbakadragen tjänsteman på utrikes- och justitiedepartementen. Han lever helt för sin familj och träffar gamle kompisen Stickan bara sporadiskt. Nikolina Orlova har växt upp i högsta partikretsen och ses som ett stort löfte, mycket begåvad och framgångsrik på de poster hon trots sin ungdom tilldelats utomlands.

Både Nilsson och Orlova ska få stor inverkan på Berglings liv.

Så varför blir det inte mer spännande? Antagligen för att Bergling är så tråkig själv. En man som vill ha pengar för att kunna bjuda den kvinna som för stunden är aktuell inte bara på sig själv utan också på ett flott liv. Inte så fascinerande precis.

KERSTIN MATZ

Jonas Bonnier

Jonas Bonnier. Foto Fredrik Hjerling

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22