SPION OCH FÖRRÄDARE – Kalla krigets största spionhistoria

Mar 11th, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till Spion och förrädareAv Ben Macintyre
The Spy and the Traitor. The Greatest Espionage Story if the Cold War, 2018
Översättare Ole Andersson
Historiska Media, 2019
ISBN 978-91-7545-940-0, 375 sidor

Ben Macintyre bor i London och är i grunden historiker men arbetar till vardags på The Times som Associate Editor. Han har tidigare varit tidningens korrespondent i New York, Paris och Washington. Macintyre är författare till ett tiotal böcker, bland andra Zigzag, Operation Mincemeat, En spion bland vänner och SAS: Rouge Heroes. Han har också lett flera BBC-serier baserade på sina egna böcker. Den aktuella boken, Spion och förrädare – Kalla krigets största spionhistoria, handlar om hur en KGB-agent ändrade riktning och blev engelsk spion. Det är en berättelse om svek, dubbelspel och mod som ändrade kalla krigets riktning för alltid.

Boken baseras på verkliga händelser och på många och långa intervjuer med huvudpersonen Oleg Gordievsky och andra personer som på olika sätt förekommit i den historia som målas upp. Oleg Gordievsky arbetade inom KGB och var under det kalla kriget Storbritanniens mest betydelsefulla spion som spionerade för brittiska M16 under många år. Han berättade själv om sitt liv i sina memoarer Next Stop Execution från 1995. Under alla dessa år lyckades han lura sina KGB-kolleger och förse MI6 med en oerhörd mängd information om sovjetiskt spionage och andra verksamheter.

Sommaren 1985 kallades han till Moskva från London där han då arbetade, på grund av att hans chefer började misstänka honom. Avslöjandet kom från CIA-tjänstemannen Aldrich Ames, som blev Moskvas spion inom CIA och bär ansvaret för att många ryska agenter avrättades. Ames är förrädaren som boktiteln syftar på.

MI6 hade långt tidigare tänkt ut hur man skulle kunna hjälpa Gordievsky att fly, om han skulle hamna i en prekär situation – vilket han gjorde. Flyktplanen sattes i verket och Gordievsky lyckades med engelska ambassadtjänstemäns hjälp fly i bagageluckan på en bil till Helsingfors, för att sedan flyga till Norge och England. Flykten gjordes trots att Gordievsky hårdbevakades av KGB. Det lär vara enda gången som engelsmännen på detta sätt lyckats få ut en av sina spioner ur Sovjetunionen. Gordievsky tvingades lämna hustru och barn kvar i Sovjetunionen och det var först efter landets sönderfall som de kunde ta sig till London. Äktenskapet varade dock inte länge där utan paret tog ut skilsmässa.

Bokens gör skäl för sin titel. Den ger en fascinerande inblick i hur spionorganisationer arbetar och blir nästan en lärobok i spioneri. Författaren redovisar detaljerat hur en spion tänker och handlar i såväl planerade som oplanerade situationer. Storyn är bättre än vilken Bond-historia som helst! Oleg Gordievskys betydelse kan inte nog understrykas. Han avslöjade inte bara vad KGB gjorde och inte gjorde, utan också vad Kreml tänkte och planerade. Hans insatser förändrade västmakternas ledares sätt att se på Sovjetunionen och han bidrog till att göra världen till en något tryggare plats. Han drevs inte av ekonomiska motiv utan skälet var att han inte trodde på den sovjetiska kommunismens sätt att begränsa och kontrollera medborgarna. Gordievsky dömdes i Moskva till döden för spioneri efter sin spektakulära flykt, och dödsdomen har inte försvunnit. Han känner väl till KGB:s syn på förräderi och lever därför bevakad.

John le Carré skriver i sitt omdöme att boken är ”Den bästa sanna spionhistoria jag någonsin läst!” Man kan inte annat än hålla med!

LARS-ERIK HOLM

Ben Macintyre

Ben Macintyre. Foto Justine Stoddart

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22